Közélet

2014.04.30. 15:48

Szolnokon kilencszázan kezdik el az általános iskolát

Ezekben a napokban zajlik országszerte az általános iskolai beiratkozás. Ez nem csak a leendő elsősöket tartja izgalomban, hanem a szülőket is. Persze, akadnak, akik visszatartanák csemetéjüket.

Szoljon.hu

– Még mindig sok anya gondolja úgy, hogy lánya-fia inkább játsszon egy évvel többet az óvodában, kezdje csak hét évesen a szigorú kötöttségű iskolát – mondja a szolnoki Pitypang óvodában dolgozó Kósikné Ildikó pedagógus. – Érdekes ennek ellentéte: a szülők egy része viszont még felvételire is elviszi gyermekét, ahol nem biztos, hogy képességeihez mérten tud teljesíteni egy ilyen korú kicsi.

Tudni kell, hogy az iskolai tanulmányait csak az a gyermek kezdheti el, aki az adott év augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, és az óvónő véleménye szerint megfelel az iskolaérettség kritériumainak. Egyes esetekben lehetőség van korábbi, illetve későbbi iskolakezdésnek is, de ezekben az esetekben az óvodavezető dönt, illetve szakértői bizottság. Fontos, hogy ha szülőként meg vagyunk győződve, hogy gyermekünk hatévesen nem alkalmas az iskola elkezdésére, akkor szakértői bizottsághoz fordulhatunk és kérelmezhetjük a halasztott iskolakezdést.

Idén is marad az a felállás, hogy a körzetes iskolának kötelessége felvenni azt a gyermeket, aki az iskola körzetében van állandó lakcímre bejelentve. Természetesen a szülőnek joga van más iskolát is megjelölni a beiratkozás helyszínéül, de oda nem kötelesek a gyermeket felvenni. A beiratkozáshoz a gyermekünk TAJ számára, a születési anyakönyvi kivonatára, lakcímkártyájára, a szülő személyi igazolványára, és az óvodai szakvéleményre van szükség.

– Jelenleg a tanköteles korú gyermekek száma a tankerületi járásban 1 ezer 440 fő – tájékoztatta lapunkat Szutorisz-Szügyi Csongor, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szolnoki tankerületének igazgatója. – Szolnokon csaknem kilencszáz első osztályos kezdheti el tanulmányait, ebből 700-710 gyermek állami iskolában, a többi egyéb, például egyházi oktatási intézményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!