Közélet

2014.04.07. 20:38

Továbbra is kétharmados többségű az országirányítás

Jelentős, újra közel kétharmados többséggel a kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetség nyerte meg vasárnap az országgyűlési választásokat. Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 309 ezer 605-en voltak jogosultak a szavazóurnához járulni, azonban végül 178 ezer 570-en voksoltak 19 óráig.

Szoljon.hu

Fotó:

Ez összességében 57,625 százalékos részvételi arányt jelent. Legtöbben a megye 01-es számú, szolnoki választókerületében szavaztak (62,28%). A 02-es számú jászberényiben (56,96%), a 03-as karcagiban (55,68%) és a 04-es törökszentmiklósiban (55,58%) közel hasonló volt a részvételi arány. Mind a négy megyei választókerületben a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjei kapták a legtöbb szavazatot. Szolnokon dr. Bene Ildikó (37,34%) az MSZP-s, „kormányváltó” szövetséges Iváncsik Imrét (28,57%) és a jobbikos Baráth Zsoltot (25,56%) előzte meg.

A többi kerületben a Jobbik képviselő-jelöltjei a második helyen végeztek a „kormányváltó” ellenzéki politikusok előtt: a 02-es kerületben Pócs János (43,1%), Budai Lóránt (30,01%), dr. Szekeres Imre (20,14%), a 03-asban dr. Fazekas Sándor (52,15%), dr. Lukács László György (25,53%), Ozsváth László (17,2%), a 04-esben pedig Boldog István (42,27%), Csányi Tamás (30,67%), Rózsa Endre (21,47%) volt az első három jelölt (Fidesz-Jobbik-MSZP-„kormányváltók”) sorrendje. Ez utóbbi választókerület adatainak értékelése kapcsán kiemelt jelentőségű, hogy a Lehet Más a Politika országos pártlistáján 4. helyen nyilvántartott törökszentmiklósi Sallai Róbert Benedek, az előkelő helye miatt 2,4 százalékos szavazati aránnyal is bejutott az országgyűlésbe. A négy választókerületi győztes fideszes képviselőn (dr. Bene Ildikó, Pócs János, dr. Fazekas Sándor, Boldog István) kívül tehát az LMP-s Sallai Róbert Benedek és a fideszes országos pártlistán 48. helyen szerepeltetett Balla György került be a parlamentbe a megyéből.

A szocialista dr. Szekeres Imre, aki 2006 és 2010 között honvédelmi miniszter, a Medgyessy-kormány idején pedig a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is volt, 20 év után búcsúzik a parlamenti bársonyszéktől. Nem került be a parlamentbe a szintén hosszú ideje MSZP-s országgyűlési képviselő, Iváncsik Imre, illetve egy ciklust tudhat maga mögött a jobbikos Baráth Zsolt. Szalay Ferenc ősszel újra a szolnoki polgármesteri székért indul, így a legújabb jogszabály szerint a vasárnapi országgyűlési választáson nem jelöltethette magát, így immáron ő sem lesz tagja az országgyűlésnek.

Nézzük, milyen érdekességeket hozott még a vasárnapi szavazás? Tiszabőn nagy eltérést mutatott a győztesre, illetve a 2. és a 3. helyezettekre leadott szavazatok száma. A 001-es szavazókörben Fazekas Sándor (Fidesz) 388 voksot kapott, míg a 2. helyezett Lukács László György (Jobbik) 15-öt, a 3. Ozsváth László (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) pedig mindössze hetet. Az MCP színeiben indult Kalló Levente egy szavazatot kapott, ahogy a munkáspárti Dull Krisztián Norbert is. A többi 13 indulóra senki sem szavazott. Hasonló az arány a 002-es szavazókörben is: itt Fazekas 411, Lukács 33, Ozsváth pedig 12 voksot gyűjtött be. Itt is kapott még egy-egy jelölt 1-1 voksot, a többiek itt sem kaptak egy szavazatot sem.

Tiszaburán még ennél is nagyobb volt az eltérés a 03-as szavazókörben. Fazekas 609 szavazatot kapott, míg Lukács 34-et, Ozsváth pedig 13-at. Itt még a Szociáldemokraták indulója, Farkas László is többet kapott (22-őt) a szocialista Ozsváthnál. A szavazati arány pedig több mint 77 százalékos volt itt, ami még országosan is ritkaságnak mondható.
Választókerületi győztesek

01.: Dr. Bene Ildikó (Fidesz): – A családom tanúsíthatja, s most már őszintén be is vallom, hogy nagyon feszült volt a vasárnapom. Nagyon izgultam, hiszen szorítottam a pártszövetség sikeréért, és nem vagyok álszerény, de a sajátomért is. Nehéz, munkás időszakon vagyunk túl. Köszönöm, hogy sokan voltak azok, akik erőt adtak és kitartottak mellettem, támogattak. Hálás vagyok mindenkinek. Külön köszönet a fiataloknak, akik új gondolatokat és nagy lendületet adtak nekünk az elmúlt időszakban. Szükség is van rá, hiszen mostantól nagyon sok munka áll előttünk: kezdődik az európai parlamenti választás kampánya, aztán készülünk a helyhatósági választásokra. A mostani siker újabb erőt ad mindehhez.

02.: Pócs János (Fidesz): – Önbizalommal várhattam a vasárnapi szavazás eredményeit, hiszem az elmúlt években, illetve a kampány időszakában úgy érzem megtettünk mindent annak érdekében, hogy bízhattam a választók döntésében – fogalmazott Pócs János, akit a Fidesz – KDNP színeiben választottak újra a térség lakói a megyei 2. számú választókerületben.  – Az eredmények mellett elgondolkodtató azonban a radikális jobboldal előretörése – tette hozzá. Természetesen örült az megszületett eredménynek, amelyben képviselői munkája, illetve a kormány teljesítménye egyaránt benne van. A legfontosabb célok között szerepel továbbra is a munkahelyteremtés, az infrastruktúra fejlesztése, a közbiztonság javítása, valamint az egészségügy helyzetének jobbá tétele.

03.: Dr. Fazekas Sándor (Fidesz):  – Megköszönöm mindazoknak, akik támogatásukkal újabb négy évre bizalmat szavaztak a nemzeti ügyek kormányának. vasárnap csattanós választ adtunk ellenfeleinknek, akiknek van min gondolkoznia, hiszen alulmúlták saját elképzeléseiket is. A választók ismét bebizonyították, hogy az erőszakos politikára nincsen szükség, ezért összefogtak a nemzeti ügyeket képviselő Fidesz-KDNP támogatásáért. Teljes erővel azon leszek, hogy a következő négy évben is a Közép-Tisza vidék térsége és a nagykunsági emberek érdekében dolgozzak. Hálás vagyok mindenkinek azért, hogy a jelenlegi feldolgozottság ismeretében vidéken a legjobb eredményt értem el. Szeretném megköszönöm a közel ezer segítőm támogató munkáját is.

04.: Boldog István (Fidesz): – Nagyon nagy sikernek könyvelem el a Fidesz választási győzelmét. A választópolgárok megértették, hogy az elmúlt négy év, a kormány által elvégzett munka gyümölcsöző volt. Most arra adtak újabb négyéves mandátumot, hogy az elkezdett feladatokat folytassuk, az országot, a nemzetet azon az úton vigyük tovább, amelyre a jelenlegi kabinet terelte. Köszönettel tartozom azoknak, akik az Orbán-kormány eddigi munkáját értékelték, illetve nekem is újabb bizalmat szavaztak. Minden erőmmel azon leszek, hogy a megye déli területe olyan fejlesztési lehetőségeket érjen el, amelyek által végre felzárkózhat a fejlettebb régiókhoz.

A pártok megyei elnökeinek értékelése:

Szalay Ferenc, a Fidesz megyei elnöke: – Köszönöm mindenkinek a támogatását. Bebizonyosodott, hogy jó az az irány, amelyen elindultunk. Ez a választás arra is bizonyság, hogy az Orbán-kormány olyan úton halad, amit a magyarok többsége elfogad és követ, és az is bebizonyosodott, hogy amit itt, a megyében és a megyeszékhelyen is kijelöltünk, szintén nyílegyenes és járható út. Nagy siker a mostani, azonban a Jobbik megerősödése nem játék! Figyelnünk kell, nehogy ezúttal a jobboldali szélsőségek kapjanak erőre, mert az nem vezet jóra. A munkánknak azonban nincs vége. Országosan a négy éve megkezdett munka folytatódik, de hamarosan európa parlamenti választás, illetve önkormányzati választás elé nézünk, mindkét fronton csatát kell nyernünk.

Andrási András, a Jobbik megyei elnöke: – Lehetett volna jobb és szerencsésebb kimenetelű is a vasárnapi választás végeredménye a Jobbik szempontjából, de én előrelépést tapasztalok a megye négy választókerületében elért adatok tekintetében. Jelentős sikernek könyvelem el, hogy a jászberényi és a törökszentmiklósi térségben, a kormánypárti képviselők mögött, megelőzve a szocialistákat, 30 százalék fölötti eredménnyel a második helyen végeztek jelöltjeink. A karcagi választási kerületben, az országos pártlistán 26-odik helyen álló dr. Lukács László György kis híján a parlamentbe került, és előrelépés az is, hogy a szolnoki körzetben is 5 százalékkal magasabb eredményt értünk el, mint 2010-ben.

Iváncsik Imre, az MSZP megyei elnöke: – Felhívtam dr. Bene Ildikót és gratuláltam, további jó munkát kívántam neki. Jómagam at tapasztalom, hogy a megyeszékhelyen fej-fej melletti volt a küzdelem. Szolnokon az MSZP vezetésével a kormányváltó erő 2010-hez képest jelentősen megerősödött, vidéken viszont valóban hatalmas fölénnyel nyert a Fidesz. Ráadásul azokon a településeken is, ahol 2006-óta személyesen is sokat dolgoztam.

Pető Ernő, az LMP megyei koordinátora: – Az LMP az alapvető célt teljesítette: bejutott a parlamentbe. Ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt kettészakadt a párt, és félő volt, hogy nem tudjuk elérni a parlamenti küszöböt, az 5 százalék fölött elért eredmény sikernek mondható. És a szolnoki eredmény is sikernek mondható, hiszen a Lehet Más a Politika olyan városban érte el a közel 5 százalékot, ahol az LMP nem volt jelen az önkormányzatban. Örömteli ráadásul, hogy az országos pártlistán negyedikként számon tartott túrkevei Sallai Róbert Benedek országgyűlési képviselőként bejutott a parlamentbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!