Közélet

2014.11.13. 10:53

Gyérítenek az Alcsi-Holt-Tiszán

Félidejénél tart a törpeharcsa és a busa állománygyérítése az Alcsi Holt-Tiszán. A jövevényhalak ritkítását törvény írja elő. A vízterület halászati hasznosítójának a horgászok ellenállását is le kell küzdenie – számolt be a gyérítésről a Szolnok Televízió is.

Szoljon.hu

Az invazív fajok súlyos és egyre növekvő veszélyt jelentenek az Európában honos biológiai sokféleségre. Az új, számukra idegen élőhelyekre bekerülő növények és állatok túlsúlyba kerülhetnek a természetes növény- és állatvilághoz képest, és károkat okozhatnak a környezetben. Ezeket a szervezeteket „invazív fajoknak” nevezik. Az Alcsi Holt-Tiszán ezzel a kifejezéssel illetik a busát és a törpeharcsát is.

Az Alcsi Holt-Tisza medrét lerekesztő hálókkal – a napokban feljelentést is megfogalmazó horgászok állításával szemben – nem nemes halakat, hanem nagy testű busákat emelnek ki a halászok. A gyérítés a busa mellett a törpeharcsára vonatkozik. A jövevény – szaknyelven „invazív fajok” a múlt században kerültek be a magyarországi vizekbe, nagy kárt téve az őshonos halfaunában. A törpeharcsa rendkívül falánk ikra- és ivadékfaló, míg a nagy testű busa ürülékével és gyakori tömeges pusztulásával szennyezi a vizet. Az elmúlt tíz évben mintegy 1 ezer 500 mázsa, azaz 15 vagonnyi törpeharcsát emeltek ki a Holt-Tiszából. Az idei fogás még alatta van a reméltnek. A gyérítésre december végéig kapott engedélyt a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, de vélhetően november végéig befejezik azt. A munkák ideje alatt a vízirendőrség is fokozott jelenlétet biztosít.

A társadalmi és gazdasági következmények között említést érdemel például az emberi egészségre, a halászatra, a mezőgazdaságra és az élelmiszer-termelésre gyakorolt hatásuk. A bővülő kereskedelem és turizmus, valamint a határokon átívelő áruszállítás mind felgyorsította e fajok terjedését. Az Európai Unió ma évente legkevesebb 12 milliárd eurót költ az invazív fajok elleni védelemre, és az általuk okozott károkra. Az unió nemrégiben javaslatokat terjesztett elő az invazív fajok elleni küzdelemre vonatkozó uniós stratégiáról. Az invazív fajok korai észlelése létfontosságú, hiszen a megjelenő fajokkal szemben sokkal könnyebb és költséghatékonyabb még meghonosodásuk előtt fellépni. A sikeres küzdelem egyik feltétele, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az invazív fajokkal kapcsolatos veszélyekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!