Közélet

2014.11.10. 09:10

Három halálos munkabaleset is történt a megyében

Lépfene, leptospirózis, fototoxikus megbetegedéssel járó munkabalesetek, munkahelyi megbetegedések történtek a térségünkben az elmúlt hónapokban. Ha a megyében történt munkahelyhez köthető balesetet vesszük figyelembe, akkor ezek száma megközelíti a hatszázat. A témával kapcsolatban nyílt napot tartottak a megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervénél.

Szoljon.hu

Az Új Néplap olvasói elsők között olvashattak arról a különös esetről, ami Cibakháza külterületén történt a nyár folyamán. Egy petrezselyemföldön dolgozó napszámos csapat tagjainál bőrelváltozások és fájdalom jelentkezett, miután hazatértek a napi munkából. Az érintettek testének különböző pontjain, de legfőbbképp a végtagokon égési sérüléshez hasonló elváltozások jelentek meg, belázasodtak, fájdalmaik voltak. Tucatnyi áldozata volt a különös esetnek, több munkást, akiknek az állapotuk súlyosra fordult Szegedre szállítottak, ott látták el őket. A szakvélemények szerint a petrezselyemnövény által kiválasztott nedv okozta a sérüléseket, ugyanis ez a fototoxikus anyag fényérzékennyé teszik a bőr, így a napégés súlyos sérüléseket okoz. Az eset nyomán a rendőrség is vizsgálatot indított.

Hasonló eset történt augusztus elején. Több ember is kórházba került hasmenéses tünetekkel, akiknél a leptospirózis fertőzést állapították meg. A megbetegedettek mindegyike egy adott területen címerezett kukoricát. A megbetegedések száma egyre nőtt, tucatnyi embert kezeltek kórházban. A szakemberek megállapították a leptospirózis fertőzés gyanúját. A megbetegedések okát vizsgálva hamarosan kiderült, hogy nem permetszer, vagy egyéb vegyszer okozta, hanem az elszaporodott rágcsálók ürüléke volt a forrás, amellyel a munkások a földön mezítláb dolgozva érintkeztek.


A Tiszafüredhez tartozó Kócsújfaluban pedig több személyt is lépfene gyanújával szállítottak kórházba a nyáron. Az ügy érdekessége az volt, hogy az első emberi megbetegedést megelőzően már hetekkel korábban felfedezték a megbetegedéseket és már akkor is végeztek kényszervágásokat az egyik érintett szarvasmarhatelepen. A beteg állatok húsát később a közétkeztetésben értékesítették. A bőrlépfenét beteg állatoktól kapták el a betegek. A súlyos sérüléseket okozó megbetegedések okát felderítették, halálos áldozata nem volt az ügynek. A járvány több héten keresztül jelen volt, több gazdaságot is érintett. Végül a szakemberek megfékezték a megbetegedési hullámot.


Többek között ezekről is szó volt azon a nyílt napon, amelyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervénél tartottak pénteken. Ennek fő témája a megye munkahelyi baleseti helyzete volt.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Ebben az évben a korábbiakhoz képest különlegesebb munkabalesetek történtek a megyében - mondta pénteken dr. Szabó Zoltán FOTÓ: Mészáros János
[/caption]


– Jász-Nagykun-Szolnok megye munkabaleseteit helyzetét elemezve elmondható, hogy idén január 1-től szeptember 30-ig összesen 589 bejelentett munkabaleset történt – foglalta össze dr. Szabó Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója. – Ezek közül négy volt súlyos, három pedig halállal végződött. Hét ember szenvedett csonkulásos sérüléseket. A megyében történt foglalkozási megbetegedések számát vizsgálva megállapítható, hogy az év első napjától számolva, szeptember 30-ig a bejelentett, kivizsgált, elfogadott, nyilvántartásba vett foglalkozási megbetegedések száma 2. Ugyanezen időszakban ötvenöt bejelentett foglalkozási megbetegedést regisztráltak, amelyek vizsgálata még jelenleg is folyamatban van. Október 31-ig összesen 76 ilyen esetről lehet beszélni – tette hozzá a szakember.

Sokan nem is tudták, hogy mi történt velük

Az említett lépfene-, kukorica-, vagy petrezselyem-ügy kárvallottjai nem is tudtak arról, hogy baleset érte őket, hiszen a megbetegedések hatásai csak napokkal, esetleg hetekkel később jelentkeztek. Sőt, még ekkor sem volt egyértelmű, hogy mi okozza a problémáikat. A leptospirózis fertőzöttek közül sokan arról voltak meggyőződve, hogy gyomorrontástól szenvednek. A petrezselyemföldön dolgozók pedig abban a tudatban voltak, hogy ők mérgezés áldozatai lettek, amelyet a földön kiszórt gyomirtó okozott. Csak a szakszerű orvosi vizsgálatok tisztázták az esetek okait.

Jász-Nagykun-Szolnok megyei adatok

Munkabalesetek számának alakulása

A 2014. január 1 és szeptember 30 között bejelentett munkabalesetek száma: 589.

Az összesen bejelentett munkabalesetekből

- 4 súlyos és ebből 3 halálos;

- 7 csonkulásos.

Foglalkozási megbetegedések alakulása január 1 és szeptember 30 között

– bejelentett, kivizsgált, elfogadott, nyilvántartásba vett foglalkozási megbetegedések

száma: 2.

– bejelentett foglalkozási megbetegedések száma, amelyek vizsgálata folyamatban van: 55.

A január 1 és október 31 között bejelentett foglalkozási megbetegedések száma, amelyek vizsgálata folyamatban van: 76.

Munkabalesetek számának alakulása

A 2014. január 1 és szeptember 30 között bejelentett munkabalesetek száma: 589.

Az összesen bejelentett munkabalesetekből

- 4 súlyos és ebből 3 halálos;

- 7 csonkulásos.

Foglalkozási megbetegedések alakulása január 1 és szeptember 30 között

– bejelentett, kivizsgált, elfogadott, nyilvántartásba vett foglalkozási megbetegedések

száma: 2.

– bejelentett foglalkozási megbetegedések száma, amelyek vizsgálata folyamatban van: 55.

A január 1 és október 31 között bejelentett foglalkozási megbetegedések száma, amelyek vizsgálata folyamatban van: 76. Ebben az évben a korábbiakhoz képest különlegesebb munkabalesetek történtek a megyében - mondta pénteken dr. Szabó Zoltán FOTÓ: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!