Közélet

2014.11.04. 16:20

Helyükön a tehetségek

Nem tudom, hány bőrt lehet még lehúzni a tévés énekes „tehetségkutatókról”, de az X-Faktor, a Megasztár, a Voice után itt a legújabb, a Rising Star.

Mészáros B. Endre

live music background

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Sőt, itt már nyíltan vállalják azt is, hogy nincs a műsornak semmiféle népművelő szándéka, csak a szórakoztatás a cél, nagyüzemben. Az első válogatón ennek megfelelően stílszerűen 3+2 arányban beszavazták a lakodalmas rockot, a mulatós zenét is a versenybe.
Elindult ugyanekkor a Virtuózok hangszeres tehetségkutató is, és ennek láttán rögtön kiderül, hogy mi hiányzik az énekesvetélkedésekből. Mert itt már nem „hátha ez majd sikerül” megélhetési szándékkal próbálkoznak a versenyzők. Aki idekerült, 5–10 éve napi több órát próbál szorgalmasan a hangszerén. S itt már tényleg fel lehet mérni azt is, hogy a leendő művésznek van-e egyedi hangja, stílusa. Ezzel szemben az énekesvetélkedések frissen felfedezett győzteseit a befektetés gyors megtérülése miatt nulla gyakorlás után azonnal bedobják a mélyvízbe, viszik őket országos turnékra, hogy pár hónap alatt kiégjen a dalnok és a néző érdeklődése egyaránt.

Hogy mi a tehetség? A hivatalos verzió szerint: képesség+ szorgalom+kreativitás. Egy kezdő énekesnél ebből legfeljebb a képesség lehet meg, a többi talán sejlik egy kicsit. A Virtuózokból ezzel szemben süt a zene iránti alázat, ahol kiderül, hogy a beteg gyerek valósággal életre kel a napi gyakorlások hatására, a dadogós pedig meseszerűen folyékonyan énekel, persze ugyancsak nem egyik napról a másikra.
Egyszerű tehát a konklúzió: szerintem a Virtuózok valóban tehetségkutató, az összes többi csak képességfelmérő vetélkedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!