Közélet

2014.11.01. 16:09

Keresztek az út mellett

Veszélyt is rejthetnek az egyes, az utak mentén felállított kegyeleti helyek.

Joó Zsuzsa

Egy-egy halállal végződő közúti baleset helyszínén nem ritka, hogy hónapokig, esetenként évekig állnak szomorú mementóként az út mellett koszorúk, virágcsokrok, gyertyák, keresztek, mécsesek. Mindenszentek környékén ezek a kis emlékhelyek még díszesebbek. De van-e valamiféle szabályozása az emlékhelyek létrehozásának? 

– Abonyból hazafelé jövet mostanában mindig megnézem Szolnokon, a Bajcsy úton azt a számtalan mécsest, kiskoszorút, melyet a nemrégen a felüljárón balesetet szenvedett és elhunyt fiatalasszony emlékére helyeztek ki a hozzátartozók, barátok a járdára. Szomorú látvány, mindig eszembe jut, hogy akár velünk is történhet ilyen szerencsétlenség – mondja Füzesi Tiborné.

A hölgy szerint egyfajta figyelemfelhívás is lehet az ilyen emlékhely kialakítása, nem pusztán az ismerősök szép és sajátos búcsúja. Szerte a megyében találkozhatunk keresztekkel, azokra elhelyezett koszorúkkal, sőt, még síremlékekkel is a közterületeken, főleg az utak mentén. De szabályos mindez?

– Mécses elhelyezésének tiltására vonatkozólag jogszabályt nem találtunk – válaszolta megkeresésünkre Veréb Sándor, a szolnoki polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője. – Tény azonban, hogy az útpadkán vagy annak közelében elhelyezett keresztek, illetve egyéb emlékművek a forgalombiztonság szempontjából veszélyt jelenthetnek.

A többnyire lakott területen kívüli megvilágítatlan helyszíneken, az útpadkán, illetve félig az úttesten, a hozzátartozók által szabálytalanul leállított, gyakran kivilágítatlan gépjárművek további baleseti veszélyforrássá válhatnak – magyarázta az osztályvezető. Hozzátette, talán sokan nem tudják, de kereszt vagy sírkő, illetve nagyobb méretű emlék felállítását nem engedi a jogszabály.

A főútvonalakat üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábban arról tájékoztatott, hogy emléktáblák elhelyezésére a közutak mentén csak akkor ad engedélyt, ha az nem veszélyezteti a forgalom biztonságát, vagyis a „kegyhely” kellő távolságra van az úttól, illetve a közelében biztonságos megállásra szolgáló hely is található.

– Martfű után, a nagy kanyart elhagyva a 442-es út mellett is látható egy emlékhely. Volt, hogy egy-egy virág, gyertya rákerült valahogy az útra is. Ez lehet balesetveszélyes… – jegyezte meg egy autós, akivel e témáról beszélgettünk. Erre valóban figyelni kell- (ene) mindenkinek, aki kegyhelyet épít, sőt, arra is, hogy a létesítés előtt engedélyt kell kérni az illetékes hatóságtól.

Az autópályát üzemeltető Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. már évek óta kérésre sem ad engedélyt emléktárgyak elhelyezésére az autópályák mentén, mert az balesetveszélyes és az útfenntartást, egyebek között a hóeltakarítást is akadályozza. A cég minden – általa üzemeltetett – autópályán kialakított egy-egy kegyeleti helyet, ahol kopjafát állítottak és egy emléktáblát is elhelyeztek. [caption id="" align="alignleft" width="360"] Szolnokon, a Bajcsy úton nemrég történt baleset helyszínén mostanság tucatnyi mécses fogadja az út mentén arra járókat Fotó: Fodor Orsolya
[/caption]

– Ha valaki önkormányzatunkat kérné meg, hogy engedélyezzük egy emlékhely kialakítását községünkben, közterületen, nem utasítanánk el kérését. Biztosan találnánk valami olyan szabályos és biztonságos megoldást, mely mindenkinek megfelel – nyilatkozta Papp János, Rákócziújfalu polgármestere, hozzáfűzve, ilyen jellegű megkeresés még nem történt a településen. Érdemes tudni, hogy a hatályos jogszabály szerint lehetőség van az út mentén illegálisan elhelyezett emléktárgyak begyűjtésére, bár erre kegyeleti okokból ritkán kerül sor.

A megyében balesetet még nem okoztak

 Az út mellett elhelyezett emlékhelyekről gyakran kerülnek az úttestre virágok, gyertyák, amelyeket sokan veszélyesnek tartanak a közlekedők közül. Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense lapunknak elmondta, a megyében még nem volt rá példa, hogy az emlékhelyekről az útra sodródó tárgyak balesetet okoztak volna az elmúlt években.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!