Közélet

2014.11.06. 07:14

Kiemelkedő sikereket ért el Tajvanban a 16 éves lány

A szolnoki 16 éves Kiss Éva Dorottya a tajvani nemzetközi Taipei Open táncversenyen mérette meg magát tajvani táncpartnerével, ahol több dobogós helyezést is bezsebeltek.

Mátyus Krisztina

– A táncpárom tajvani, így nem is volt kérdés, hogy induljunk a versenyen – kezdte Kiss Éva Dorottya. – Szólótánc és sztenderd kategóriában is versenyeztünk. Szólóban csak bécsi keringő és kvikstepben indultunk, ahol előbbiből harmadikok, utóbbiból negyedikek lettünk. Sztenderdből pedig sikerült a dobogó második fokára állnunk. Igazából számítottam arra, hogy az első háromban benne leszünk, így abszolút elégedett vagyok.
A versenyen, ami négy napos volt, lehetőség adódott napközben egy kis városnézésre is.


– Édesanyám és édesapám kísértek el. A versenyek között kicsit szétnéztünk a városban, így többek között ellátogattunk a 101 emeletes épületbe, ahol a világ leggyorsabb liftjével vittek fel a 89. emeletre. Összesen 43 másodperc alatt értünk fel. Elvittek minket étterembe, az óceán partjára, porcelángyárba, ahol még porcelánt is festettünk. Az ottani emberek nagyon barátságosak, bár kicsit furcsa volt, hogy mivel szőke vagyok, mindenki megbámult, de ezt nagyon élveztem – mondta.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A szolnoki Kiss Éva Dorottya tajvani táncpárjával kiemelkedő sikereket ért el egy nemzetközi versenyen, egy harmadik és egy negyedik helyet hozott haza FOTÓ: Mészáros János
[/caption]


Dorottya már egész kiskorában érdeklődött a tánc iránt, mint kiváló sport, így nem is volt kérdéses, hogy mivel szeretne foglalkozni a későbbiekben.
– Azért kezdtem táncolni, mert kicsit duci voltam – emlékezett vissza Dorottya. – Mivel már akkor is imádtam a szép ruhákat, a szereplést, így hamar magával ragadott a tánc. Szolnokon kezdtem két évig, majd Tiszaföldvárra, onnan Szentesre, Budapestre és végül Szlovéniába kerültem. Szlovéniába próbatáncra mentem ki, ahol az akkori táncpartneremmel egy évig voltunk együtt. Hetente jártam haza. Végül a szlovén edzőm ajánlott be az olaszoknál, ahol jelenleg is lakom.


A fiatal lány március óta Olaszországban lakik. Egy hónapot kint él, egy hetet itthon tölt. Sok áldozatot kellett hozzon, de ahogy fogalmazott, abszolút megérte.
– Testvérem elintézte, hogy elmenjek Olaszországba próbatáncolni. Miután egy olasz fiúval táncoltunk, odajött hozzám a hétszeres világbajnok edző, aki ajánlotta a tajvani táncosfiút, Leo Lin-t. Vele is táncoltam és mivel nagyon szimpatikusak voltunk egymásnak, és jól mozogtunk együtt a színpadon, így őt választottam. Ezután nagyon gyorsan zajlott minden, mert egy hetem volt összecsomagolni és elintézni a Széchenyi István Gimnáziumban, hogy magántanuló legyek. A szüleimnek és persze nekem is furcsa volt a helyzet, hisz sosem mentem még el ilyen hosszú időre egyedül – tette hozzá.


A fiatal lány hamar hozzászokott a változáshoz, lettek barátai és az edzői is sokat segítettek neki.
– Jelenleg Marinellában egy apartmanban lakom több táncoslánnyal. Egy héten öt napot próbálunk, illetve vannak erőnléti edzéseink is. És hogy a kellemeset összekössem a hasznossal, olaszul is tanulok. Ami legnehezebb volt, hogy az elején zacskós leveseken éltem, de azóta apukám megtanított elég sok étel készítésére, így már a konyhában is sokszor sürgök-forgok. Amikor pedig hazajövök egy hétre, akkor bejárok iskolába, délutánonként pedig anyukám korrepetál. Szerencsére nagyon kedves barátaim vannak, mert mindig fénymásolják nekem a leckét, hogy ne maradjak le – mondta.
És hogy mik a tervei a jövőre nézve?
– Az év hátralevő versenyeire készülünk, jövőre szeretnénk világbajnokságokon részt venni, mert tíz éven belül nem lenne rossz egy világbajnoki cím – mesélt álmairól Dorottya.

Tartja az átlagot az iskolában

– Mielőtt kimentem volna Olaszországba 4,5-ös átlagú tanuló voltam. Szerencsére most is hozom a szintet, csak sokkal jobban rá kell feküdni a tanulásra. Biológia-angol szakon tanulok. Terveim között szerepel, hogy egyszer majd állatorvos leszek, ugyanis mindig is nagyon szerettem az állatokat. Otthon van négy macskám. Így ami biztos, hogy a gimnázium után irány az orvosi egyetem. Emellett persze a táncoktatói képzést is szeretném megszerezni.

NÉVJEGY

Név: Kiss Éva Dorottya

Kor: 16 év

Lakhely: Szolnok, Olaszország

Magasság: 164 cm

Testvérek: egy öccs, egy nővér

Kedvenc étel: palacsinta

Kedvenc ital: narancslé

Háziállat: 4 macska

Kor: 16 év

Lakhely: Szolnok, Olaszország

Magasság: 164 cm

Testvérek: egy öccs, egy nővér

Kedvenc étel: palacsinta

Kedvenc ital: narancslé

Háziállat: 4 macska

A szolnoki Kiss Éva Dorottya tajvani táncpárjával kiemelkedő sikereket ért el egy nemzetközi versenyen, egy harmadik és egy negyedik helyet hozott haza FOTÓ: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!