Közélet

2014.11.23. 17:15

Kombájn a sártenger fogságában - Fotó

Több mint egy hétre a sár fogságába esett egy kombájn Mezőhék határában.

SZOLJON

Több mint egy hétre a sár fogságába esett egy kombájn Mezőhék határában - jelezte Olvasónk lapunknak. A kukorica betakarítás közben elakadt munkagépet végül szombaton tudták kiszabadítani. Az ingoványos területen napról napra jobban elsüllyedt járművet még lánctalpas markoló géppel sem tudták kiszedni.

Egy különleges, hevederes szerkezetű kombájnról van szó, amely a laza, homokos altalajú területen elakadt – tudtuk meg Kézsmárki Ferenctől, az Alcsiszigeti Zrt. műszaki vezetőjétől, aki a több napon keresztül húzódó mentést kollégáival együtt irányította.

– Ahhoz, hogy ki tudjuk emelni, speciális gépekre volt szükség. Előbb egy kisebb, majd egy nagyobb teljesítményű láncos kotrógéppel próbáltuk menteni, ám épp a speciális, háromszögletű talpa miatt nem tudtuk megfelelően mozdítani az időközben másfél-két métrernyire süllyedt gépet.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Beküldött fotó
[/caption]

- Végül olyan szakemberektől kértünk segítséget, akik nálunk sokkal jártasabbak ilyen műveletekben. A Kötivizig mezőtúri szakaszmérnöksége és védelmi osztálya segített bennünket, akiknek árvízi védekezésekkor szerzett tapasztalataikat is hasznosítani tudtuk. Az egyik közeli erdészettől kapott két kamionnyi nyárfa rönkből egyfajta tutajt építettünk annak érdekében, hogy a kombájnt kiemelő gép megfelelő alapot kapjon. Mintegy 40 köbméternyi rönköt használtunk fel, s közel tucatnyi ember segítette folyamatosan a mentést.

Amint Kézsmárki Ferenctől megtudtuk, ők ugyan korábban még sosem jártak így, ám hasonló esetre évekkel ezelőtt már akadt példa. Akkor tizennégy traktor próbálta kihúzni egymást a sárból, végül természetesen sikerrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!