Közélet

2014.11.25. 12:15

Különös módszerrel veszik fel a harcot a drogok ellen

Értelmes elfoglaltságot, munkát kell biztosítani a fiataloknak Az utóbbi években már a kisebb falvakban is megjelent a kábítószer. Vajon kistelepülések önkormányzatai milyen drogmegelőző programot tudnak nyújtani a helyi fiataloknak? Hogyan veszik fel a harcot a kábítószerek ellen?

Szoljon.hu

smoking pot

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– A fiatalok éjszakai randalírozása, a hangoskodások, a buszmegálló és környékének összepiszkítása felháborítja a lakosokat! – panaszkodott nemrégiben lapunknak egy tiszakürti férfi, aki úgy véli, sok mindennek az okozója az alkohol és a kábítószer. A kürtiek még fotókon is megörökítették egy-egy hétvégi buli „végeredményét”, a képeket aztán az önkormányzathoz is eljuttatták. A panaszáradat ebben az évben csúcsosodott ki igazán, ezért a nemrégen megválasztott polgármester, dr. Kiss Györgyné úgy döntött, hogy a legközelebbi falugyűlésen e problémákat is megpróbálják orvosolni, vagy legalábbis elkezdeni a megoldáskeresést.

– Mert valamit igenis tenni kell, a gondokról muszáj beszélnünk – mondja határozottan a településvezető.
A drog jelenlétét a megyei rendőr-főkapitányság is elismeri, bár szerintük nem kirívó ennek mértéke. Pásztorné Kovács Ágnes sajtóreferens adatai szerint Tiszakürtön január 1-jétől november 4-ig kevesebb, mint fél tucatszor indult eljárás kábítószerrel való visszaélések gyanúja miatt. Minden esetben bebizonyosodott, hogy listán nem szereplő anyagokról (azaz legális szerekről) van szó, így birtoklásukkal nem követtek el jogsértést az intézkedés alá vont személyek.

– Ez a nagy problémánk! – sóhajt dr. Kiss Györgyné, aki megjegyzi, eddig kevés látható sikert hozott a DADA program, bár már 2007 óta működik a helyi általános iskolában (az alsó tagozaton a 3. és a 4. osztályokban, a felső tagozaton a 7. és 8. osztályokban tartanak bűnmegelőzési témájú előadásokat). Ezért tavaly ősszel az önkormányzat alkotott egy rendeletet, ami a vendéglátóipari egységek éjszakai nyitvatartását  szabályozta, így próbálván elejét venni a drogozásnak, alkoholizálásnak. A mostani testület más megoldásban is gondolkodik.

– Azt szeretnénk, ha a fiatalok egy ifjúsági szervezetet hoznának létre, ehhez mi is segítséget nyújtunk – ezt már Szeleczki Károly alpolgármester mondja, akivel elsétálunk egy közeli pincehelyiséghez. Az egyelőre üres, fűtött teremben konditermet szeretne az önkormányzat berendezni, szerintük ugyanis a sport értelmes elfoglaltságot biztosítana az unatkozó fiataloknak.

– Községünkben 1 ezer 430-an élnek, ebből csaknem 120 fiatalkorú. Szeretnénk őket „megvédeni” a drogoktól, aminek egyik módszere a programok szervezése lehet, a másik a folyamatos párbeszéd a fiatalokkal, szüleikkel, lakosokkal. A falugyűlések ezért a jövőben is folytatódnak – fűzi hozzá az alpolgármester.

A szomszédos kistelepülés, Tiszainoka lakosai is többször találkoztak már buszmegállóban üldögélő, magukról nem tudó fiatalokkal.
– Igen, nálunk ez a legnépszerűbb csoportosuló hely – ingatja fejét Szendreiné Kiss Erzsébet. A polgármester elárulja, az utóbbi időszakban több szülő kereste fel az önkormányzatot, hogy jelezze, valami nincsen rendben gyermekével.

– Mi nem vagyunk szakemberek, ezért csak abban tudunk segíteni, kikhez kell ilyen esetekben fordulni. A polgárőrök e jelenségre különösen odafigyelnek, a lődörgő fiatalokat azonnal hazaküldik vagy hazaviszik.
A polgármester elmondja, több „problémás” fiatalt vont be közmunkába, hogy így is lefoglalják szabadidejüket, valamint igyekeznek állandóan közösségi programot szervezni nekik a faluban.

Újabb pár kilométerrel odébb, Tiszasason még nem tapasztalták a kábítószer elterjedését vagy használatát. Gyói Gábor polgármester szerint a prevenció nem pénzkérdés, szerinte a pedagógusok és a szülők odafigyelésén múlik sok minden illetve (egyetértve az előző településvezetőkkel) azon, hogy a fiataloknak tudjanak értelmes munkát vagy programokat kínálni.

Rendőrök és pályázati források is segítenek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kábítószer-prevenciós programok támogatására kiírt pályázatán a Tiszakürti Községi Kulturális Központ és Könyvtár támogatást nyert „Tiszta tudat, józanság! Mondj nemet a kábítószerre!” címmel. A program megvalósítása a drogfogyasztással szembeni alternatívák nyújtásában segített a fiataloknak, valamint közreműködött a családi kapcsolatok erősítésében. A pályázat végrehajtásában részt vett a kunszentmártoni kapitányság bűnmegelőzési főelőadója is. Mindeközben a kunszenti nyomozók szeptember 1-jén Kunszentmárton-Kungyalu külterületén harmincnégy tő, feltehetőleg indiai vadkendert találtak és foglaltak le. A házkutatások alkalmával további kábítószer termesztésével kapcsolatba hozható eszközöket is lefoglaltak.

Az utóbbi években már a kisebb falvakban is megjelent a kábítószer. Vajon kistelepülések önkormányzatai milyen drogmegelőző programot tudnak nyújtani a helyi fiataloknak? Hogyan veszik fel a harcot a kábítószerek ellen? Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!