Közélet

2014.11.17. 13:59

Legyen hétköznapi a tudomány!

A Szolnoki Főiskolán hatodik alkalommal rendezték meg a Magyar Tudomány Ünnepén a Nemzetközi Tudományos Konferenciát.

J. ZS – P. N.

Az intézmény rektorát, dr. Túróczi Imrét kérdeztük a rendezvényről.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Túróczi Imre FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

– A konferencia szervezése hónapokig zajlott, hiszen számos országból érkeztek előadók. Hetvenkilenc magyar és angol nyelvű előadást tartottak a Szolnoki Főiskola tanárai, valamint a lengyel, cseh, szlovák és moszkvai kollégák és persze diákok.
– Mi volt a legfőbb célja a rendezvénynek?
– Egyértelműen a tudomány népszerűsítése, hiszen ez a mindennapi élet része, nem szabad, hogy egy misztikus körben maradjon, egyre inkább hétköznapivá kell válnia a tudományos ismereteknek. Különösen fontos ez az innováció területén, mivel ez a gazdaság fejlődésének egyik alapvető motorja.

– Miről szóltak az előadások?
– Témáinkat a napjainkban legaktuálisabb területekről emeltük ki. Remek előadásokat hallhattunk az agrár-, műszaki- és természettudományos területekről, amelyen a főiskola képzési profilját is erősítették, de amit kiemelnék, az a nyelvismeretek fontossága. Az innováció és tudomány mellett napjaink részévé kell válnia a nyelvismeretnek is, nem csak azért, hogy külföldre tudjon menni a fiatal, hanem azért, mert már a globalizáció révén létrejött kapcsolatok kiteljesedésével nyelvismeret nélkül képtelenség megvalósítania önmagát. Magyarországnak a sokat emlegetett lemaradása a nyelvismeret tekintetében lassacskán a fiatal generáció növekedésével csökkenni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!