Közélet

2014.11.05. 15:48

Leszakadt egy út Földváron

Leszakadt egy út Tiszaföldváron a szeptemberi esőzések idején. A három méter magas partfal 13 méter hosszan csúszott alá, a törmelékeket egy ház fala állította meg. A helyreállításra egyelőre várni kell, addig csak gyalog lehet közlekedni az érintett szakaszon.

Joó Zsuzsa

Bár már hetek teltek el, hogy leszakadt a tiszaföldvári Tópart út támfala, a helyreállítás még nem kezdődött el. A baleset  szeptemberben történt, amikor a sok csapadék először meggyengítette, majd egy heves zivatar alámosta az utca elejét tartó támfalat.
– Egy három méter magas sáncról van szó, mely 13 méter hosszan szakadt le, a törmelékek pedig egy közeli lakóház faláig csúsztak – avat be a részletekbe Hegedűs István polgármester. – Szerencsére senki nem sérült meg. Mivel félő volt, hogy a fal többi része is megcsúszik, ezért az épségben maradt szakaszt a biztonság kedvéért dúccal megerősítettük. A helyszínre ugyanakkor több szakembert is kihívtunk, például geodétákat és a katasztrófavédelem munkatársait, akik talajmintát vettek és fúrásokat végeztek a helyreállítási tervek elkészítéséhez.


– Tiszaföldvárra ebben az időszakban a hatalmas esőzés okozta károk felszámolása miatt vonultak a tűzoltók – idézi fel a történteket S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – A Tópart útra épületomlás miatt riasztották a katasztrófavédelmet. Egy téglából épített 3-4 méter magas, harminc méter hosszú fal dőlt meg veszélyesen, egy helyen le is omlott, két kutya pusztult el emiatt. A tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók a csapadékvíz elvezetésében működtek közre, lakosságvédelmi intézkedés, például kimenekítés, elhelyezés nem történt – tette hozzá a szóvivő.


A szakemberek elmúlt hetekben végzett különböző vizsgálataira azért is szükség volt, mert nem volt egyértelmű, hogy a sáncot betonfallal támasszák ki a jövőben vagy elég az eredeti táglasánc visszaépítése.
– Valószínűleg a kettőt fogjuk ötvözni, azaz a betonfal elé pár sor téglát is húzunk, hogy illeszkedjen a már meglévő falhoz.
A településvezető hozzátette, a károk helyreállítására az önkormányzat vis major támogatási igényt adott be.
– A probléma megoldására legalább 13 millió forintra van szükség. Jelenleg az úton nem lehet kocsival közlekedni, csak gyalogosan.
– Nem halad itt semmi! – legyint az egyik ott élő hölgy, aki szerint a munka szemmel láthatóan megállt. Pedig több ház is egy-két méterre van a leszakadástól, a lakók joggal tartanak az újabb omlástól.
– Ezért erősítettük meg az épségben maradt falszakaszt! Jelenleg tényleg csak a nem túl látványos tervezési szakaszban vagyunk, az engedélyeztetés nem kevés időt vesz igénybe. A konkrét munka jövő évre húzódik át, türelmet kérünk a lakóktól! – fűzi hozzá Hegedűs István.
Az érintett önkormányzati tulajdonú útra és támfalra vonatkozóan az önkormányzat nem rendelkezik biztosítással, így kártérítési igényt nem tudnak benyújtani a biztosító felé. Ezért szükséges a vis major támogatás igénylése is, ennek eddigi előlege 2 millió forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!