Közélet

2014.11.07. 16:48

Már kopogtat a karácsony?

Úgy érezzük, hogy évről évre egyre korábban kezdődik a karácsonyi „láz”. Lehet, hogy tényleg így van? Ezekben a napokban sorra jelennek meg az ünnepi dekorációk az üzletekben.

szoljon.hu

Christmas crackers

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Ezüstszínű csillagok lógnak a plafonról, rénszarvasok és télapófigurák bújnak meg az áruk között, és egy hatalmas karácsonyfa áll az üzlet közepén, telerakva különféle csillogó díszekkel.

Gondolom, mindenki látott már hasonlót, sőt szinte nincs olyan üzlet, ami nem így néz ki karácsony előtt, de az azért engem igen meglepett, hogy ezt a díszletet a napokban láttam egy bevásárló központban. Nem mintha nem töltött volna el jó érzéssel, sőt, rögtön úrrá lett rajtam az a kellemes, karácsonyi békesség, de valahogy ez mégiscsak kicsit korai volt még.
Pedig ez a folyamat már évekkel ezelőtt elkezdődött: ha valaki jobban megfigyelte, minden évben kicsit előbb rakták ki a karácsonyi díszeket. Ha elég naiv lennék, akkor azt gondolnám, azért van ez, hogy az emberekbe minél hamarabb beköltözzön az a bizonyos béke. Viszont ha egy kicsit reálisabban tekintek a dolgokra, akkor valószínűleg azért nyúlik meg ennyire a karácsonyi szezon a boltokban, hogy minél többen térjenek be, és így nagyobb az esély rá, hogy vesznek is valamit az üzletben.

Igazából mindegy is, mi az oka ennek, de szerintem ez pont, hogy rosszat tesz a karácsony szellemének. Lassan már szeptemberben ki lesznek rakva a díszek az ünnepre, és ezzel talán a karácsony igazi lényege is el fog veszni, hiszen a boltok egyre csak arra ösztönöznek, hogy minél többet vásároljunk, és nem arra, hogy a békességet és a szeretetet érezzük. MÉSZÁROS RITA
***
Karácsony… A legcsodálatosabb ünnep, melynek dátuma minden gyermek, felnőtt, idős ember számára ismert: december. 24. (és 25-e, 26-a). A szeretet ünnepe ez.
Napjainkban azonban egyre inkább érezhető, hogy az ajándékok tömkelege és a mértéktelen pénzköltés váltja fel a karácsony lényegét. Ezt a felgyorsult életmód okozhatja. Mással nem lehet azt magyarázni, hogy már október végén és november elején, a csoki Mikulás-figurák megjelenése után a boltokban elszabadul a pokol. A reklámok már a karácsony hangulatát idézik, és arra sarkallnak, hogy készülődjünk, le ne maradjunk.
S pont ez teszi kissé groteszké az egészet, hisz eleinte kinevetjük, de egy kis idő után mégis felvesszük a rohamtempót. S ami még borzasztóbb, hogy az üzletekben olyan embertömeg van, mintha holnap már karácsony lenne.
Persze ezzel nem azt mondom, hogy nincs értelme készülődni. Mert én is nagyon imádom a „karit”: azokat az illatokat a családi együttlétet, a nagy evéseket és az ajándékokat is. Ezek valóban csodálatos dolgok! De emberek, állj, még csak november van! H. BRIGITTA


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!