Közélet

2015.04.15. 15:00

Hamarosan felállhatnak a testületek

Akár már szeptembertől, de legkésőbb jövő év januárjától megkezdhetik működésüket a felsőoktatási intézmények új típusú tanácsadó testületei, a konzisztóriumok.

Munkatársunktól

Ezek egyetértési joggal bírnak majd, azaz egy adott ügy akkor kerülhet az egyetem szenátusa elé, ha azzal a konzisztórium egyetértett. E jogot gyakorolhatja a konzisztórium a rektor személyét illetően. Szintén egyetértési joga lesz az egyetem intézményfejlesztési tervénél, stratégiájánál, a költségvetésnél, a beszámoló elfogadásánál, az egyetemi cégek alapításánál.



– A tervezett konzisztóriumokat leginkább a gazdasági tanácsokhoz tudom hasonlítani – mondta el lapunk kérdésére válaszolva dr. Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola rektora. – Működésük sok előnnyel járhat, ha kellő elkötelezettség és együttműködési szándék lesz a tagokban. Az intézmények gazdálkodási szemléletváltását segíteni fogja, hiszen többféle szemléletmód és több információ segíthet a döntések előkészítésében. A változás elé bizakodva nézek, sikere azonban a megvalósítókon múlik.

Palkovics László államtitkár a közelmúltban arról tájékoztatott, hogy az intézmények méretétől függően öt-hét tagú testületek a felsőoktatási törvény közeljövőben várható módosításával jöhetnek létre a rektori konferencia javaslatának figyelembe vételével. A delegáltak nem az egyetem vagy a fenntartó alkalmazottai, a rektor és a kancellár mellett a fenntartó, tehát az oktatásért felelős miniszter által felkért, az egyetemmel jogi viszonyban nem, de szakmai viszonyban álló tagok, szakemberek alkotják majd. A tagok számára külön javadalmazást nem terveznek, de a felsőoktatási intézményektől kaphatnak költségtérítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!