Közélet

2015.06.28. 16:56

A birkapörkölt ünnepe volt Karcagon

A hungarikummá vált karcagi birkapörköltet az idén 427 öntöttvas kaszrolyban és bográcsban szombaton a XVII. Karcagi Birkafőző Fesztiválon.

D.E.

Ebből zsűrizésre 272 pörköltöt neveztek be a készítőik, a többit baráti társaságok és vendéglátósok főzték a szám számú közönség számára. Becslések szerint a látogatói létszám a nap során megközelítette a 15 ezer főt. Egy biztos, éhesen senki nem ment haza a Múzeumparkból, aki akarta, megkóstolhatta a kunsági étkek fejedelmét.

Az esemény fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vollmuth Péter, Badacsonytördemic polgármestere – ugyanis ez a település volt a fesztivál idei díszvendég települése.
- Ha Magyarországon találkozni akar valaki valakivel, akkor jöjjön el Karcagra, a birkafőző fesztiválra, hiszen ez itt lehetséges. Mi ehhez a hungarikum pörkölt kóstoláshoz a borainkat hoztuk el - mondta Vollmuth Péter.

- A birkapörkölt az összetartozást, identitástudatot, gyönyörű ízeket a számunkra. Ez már nem is fesztivál, hanem egy olyan ünnep, ami összeköt, összekapcsol bennünket. Kiváló ízek, illatok csalogatnak bennünket, lehetőség van találkozásokra, beszélgetésekre és közben a kiváló karcagi birkapörkölt – hangsúlyozta Dobos László, Karcag polgármestere.
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiváljának nevezte a karcagit, mely a hagyományőrzésről szól, arról, hogy azokat az ízeket megőrizzük, amelyeket, őseinktől örököltünk.

- Az első alkalommal 25 lábasban főtt a birkapörkölt, most csak a nevezők szám 272 és négyszáz fölött van az edények száma, ez is bizonyítja, hogy van olyan étel, finomság, amit érdemes elkészíteni, elfogyasztani – jelentette ki tárcavezető.
- Én igyekszem mondanivalómat rövidre fogni, hiszen nem azért öltöztem köténybe, hogy jobban takarja az alakomat – fogalmazott köszöntőjében Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke -, az én birkapörköltem tőlem 50 méterre rotyog, s félek, hogy le fog égni, így mindenkinek jó szórakozást, kitűnő pörköltöket kívánok, s azt, hogy érezze jól magát mindenki Karcagon, hiszen június végén ez a legjobb hely Magyarországon és az egész világon.
A főzők közül néhányukat a pörköltjük titkairól faggattunk. A karcagi Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület tagjai is főztek.
- Mi most főzünk először - mondta vezetőjük, Bene Sándor emeritus nagykunkapitány. Két juhot főzünk, egy fekete és fehér hortobágyi rackát a karcagi hagyományoknak megfelelően készítettünk fel - árulja el a kapitány, aki szerint a mai főzés a jövő heti hortobágyi nyeregszemlére is egy jó csapatépítő tréning. Tamás Zoltánék Egerből, Gyuláról és Békéscsabáról érkeztek.

- Háromféle birkát főzünk, egy csípősebbet, egyet karcagi módra, a harmadik inkább jászsági, mint kunsági ízek szerint – magyarázza a fiatalember. Egerben vendéglátással foglalkoznunk, nekünk kissé meglepő, hogy a birka ennyire szent és sérthetetlen itt. A birka azt jelenti Karcagon, mint nálunk a töltött káposzta, egy lagzi elképzelhetetlen anélkül - summázza tapasztalatait. A pörköltünkhöz Egerben készült, székely pityókás (burgonyás) kenyeret hoztunk.
A karcagi Csontos család hat lábasban főzött. Amikor ifj. Csontos Györggyel beszélgettünk, nem tudhattuk, hogy több díjat is kapnak majd a két zsűritől. Ehhez gratulálunk nekik.

- Nagy örömmel jöttünk a fesztiválra. Apukám, anyukám, a testvérem, én és a nagyobbik fiam főz ma. Ez az öröm, amikor a fiam már kisegít, amikor amíg interjút adok. Ilyenkor elszorul az ember szíve, hogy nem hiába van ez a családi hagyomány – mondja Gyuri, aki testvérével, Petivel gyerekkoruk óta ott vannak szüleik mellett minden főzésnél és apránként tanulták meg a fortélyokat. - Büszkén mondhatom, hogy már most a gyerekeim segítenek nekünk és nem fordítva. Hagyjuk őket a saját szájízük szerint fűszerezni. Az a lényeg, hogy szépen kialakíthatják a saját ízvilágukat abból, amit tőlünk kaptak.
Aki mégsem birkát akart kóstolni, különlegességeket is talált az árusoknál. Debrecenből érkezett Nagy Enikő, egy különleges mozdony mögött előbb hamburgert, majd lepcsánkát készített.

- Mindenhol meglepetés ez a mozdony, melyet gázzal és fával is tudunk fűteni. Egy kollégám készítette, s amerre járunk vele, nagy sikert aratunk. Akik kóstolják a hamburgerüket, azok szerint nagyon finoman csináljuk - árulta el a vendéglátós hölgy. Dani János csongrádi juhász sem először látogatott Karcagra, most gomolyát hozott.
- Mi másképp készítjük a birkát, de mások az adottságok is. A legjobb hús az öreg juhból van, nálunk azonban már fiatalon feldolgozzuk, ült bárány a legnépszerűbb, így örömmel jövök kóstolni Karcagra a birkapörköltöt – mondta az idős juhász
A fesztiválon dr. Hoffmann Imre, a Belügymisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi helyettes államtitkárával is találkoztunk. E sorok írója először gimnazistaként, még akkor a karcagi tűzoltóság parancsnokaként találkoztunk, így adódott a kérdés: nosztalgiázik egy kicsit a Nagykunság fővárosában?

- Természetesen. Nagyon jó itt lenni, megható a sok régi ismerőssel beszélgetni. Én 1981-83 között teljesítettem Karcagon szolgálatot, s a rendezvényeinkre akkor sok birkapörköltöt főztünk. Bevallom, nem mernék rá vállalkozni, hogy itt elinduljak, hiszen ez egy szakma, tudás, hagyományok ápolása. Természetesen családi alkalmakkor nálunk is birkapörkölt az ünnepi menü - árulta el dr. Hoffmann Imre.


Karcagi főzőé lett a vándorkupa

A főzőverseny eredményhirdetésén átadták a társadalmi és a Benke László többszörös világbajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt 6-6 arany, ezüst és bronz minősítést és különdíjakat, majd a társadalmi zsűri adott át több tucat főző részére értékes különdíjakat. Aranyat kapott - Borsós Lőrinc (Karcag), Kovács Sándor (Túrkeve), Matus Dániel (Eger) Nagy László (Gyomaendrőd), id. Csontos György (Karcag) és Kiss István (Karcag), aki a legmagasabb pontot is kapta, így övé lett a győztes kupa, Karcag Város Önkormányzata díja mellett a vándorserleg is, valamint meghívást kapott a Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Székelyudvarhelyi Magyarok Fehérasztala szekciója által szervezett Birka és pálinka fesztiválra.
 – Nagyon örülök, hogy Karcagon maradt a kupa, sikerült a tavalyi gyomaendrődi csapatot megelőznöm - mondta Kiss István, aki jövőre természetesen visszajön, hogy megvédje a címét. A jó pörkölt készítés szerinte már a birka kiválasztásánál eldől, s a másik titok, hogy csak hagyományos fűszerezéssel készüljön, s természetesen karcagi módra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!