Közélet

2015.06.15. 07:32

Egyre népszerűbb a törteli találmány

Mégsem kell a szomszédok írásbeli beleegyezése, ha valaki bulizni szeretne Törtelen. Ezzel némileg finomította az önkormányzat a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet-tervezetét. De mi a helyzet más településeken?

Joó Zsuzsa

A törteliek a szigorú szabályozás bevezetését azért tartották szükségesnek, mert az utóbbi időkben néhány família nem tudott határt tartani a bulizásban.
– Az önkormányzatnak nem célja megtiltani a magánrendezvényeket, de a békés együttélés érdekében bizonyos kereteket szükségesnek tart meghatározni – magyarázza Búcsús Tamás jegyző. – Az olyan magánrendezvényt, ami nem jár hangos zenével, vagy a tömeg által keltett zavaró zajjal, azokat továbbra sem kell bejelenteni. Ilyenek az otthon tartott névnapok, születésnapok, ballagások. Persze, csak akkor, ha ezek nem járnak kirívó hanghatással – fűzi hozzá határozottan.


A hangos bulikat sem törölték el a kistelepülésen, de ekkor már egy kérelmet kell beadni a jegyzőhöz, aki a rendezvény napján éjfélig engedélyezi a hanghatási határérték túllépését. Addig tehát senki nem zaklathatja a bulizókat a zaj miatt.
– Éjfél után sem kell befejezni a rendezvényt, csak csendesebben kell vigadni – folytatja tovább a jegyző. Ahogy azt eredetileg is tervezték, a kérelmet a rendezvény időpontját megelőzően legalább 15 nappal kell benyújtani írásban. Változás viszont, hogy mégsem szükséges a szomszédok belegyezése a bulihoz, a jegyző „csak” írásban tájékoztatja őket a rendezvényről. A képviselők szerint ugyanis a szomszédok véleménye nincs hatással az engedélyezésre, ők tűrni kötelesek az engedélyezett rendezvényt. Persze, amennyiben egy rendezvényt engedély nélkül tartanak meg, vagy az engedélyezett rendezvényt túl hangos és túl sokáig tart, úgy a jegyző, vagy a rendfenntartó szervek a folytatást azonnal betilthatják, és bírságot szabnak ki. A „csendrendelet” (mely június 26-án, az iskolai ballagások után lép hatályba) nem érvényes lakodalmak esetében.

– Az elmúlt napokban csaknem húsz települési önkormányzat keresett meg bennünket e rendelettel kapcsolatban, arra kérve, amint hatályba lép, küldjük el nekik is. Lám, nem csak nálunk probléma mindez – fűzte hozzá Godó Tibor polgármester, hozzátéve, a lakosok sokféleképpen fogadták a tervezetet és „végeredményt” is.
– Nyugodtan maradhatott volna a szigorú rendelet. Attól tartok, hogy ezek után ugyanott tartunk, mint annak előtte – fejtette ki véleményét egy törteli hölgy, egy másik pedig csak annyit mondott, a ballagások idejére érdemes lesz elköltözni a faluból.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Törtel csendes, békés település, lakói nem szeretnék, ha bulik zajától lenne hangos FOTÓ: Mészáros János
[/caption]


De mi a helyzet más településeken?
– A szomszédok egymás mellett élésében nálunk nagyobb szerep jut a párbeszédnek, mint a hivatali ügyintézésnek – jegyezte meg Dr. Dinai Zoltán, aki Jászboldogházán és Jásztelken látja el a jegyzői feladatokat. – Egyik faluban sem alkottak olyan szabályt a képviselő-testületek, ami a települési közösség családi rendezvényeinek megtartásáról szólna. Nem is merült fel ilyen igény egyik községben sem. Ezeket helyi szabályokkal nem kell korlátozni, az érintettek megpróbálnak ügyelni arra, hogy ne zavarják a szomszédságot.


– Karcagnak sincs külön helyi csendrendelete, de még a szórakozóhelyek, vendéglátó egységek nyitva tartására vonatkozó és a közterületi alkoholfogyasztást szabályozó rendelete sem – tudtuk meg Rózsa Sándor jegyzőtől. Előfordul, hogy lakossági bejelentés érkezik a hivatalhoz egy adott szórakozóhelyen a hangos zenével kapcsolatban, ott elrendeljük a zajmérést. Ha az azt igazolja, hogy valóban túllépik az ide vonatkozó jogszabályban engedélyezett zajkibocsátási határértéket, ott az előírt szankciókat alkalmazzuk. Jelenleg egy ilyen ügyünk van folyamatban. Közterületen történő zajongás, garázdaság pedig a rendőrség hatáskörébe tartozik, ott ők intézkednek.

Egy nap alatt három kivonulás

A nyári fiesták Szolnokot sem kerülik el. Nemrégiben eljárás is indult egy notórius zajongó ellen, akihez egyetlen nap alatt háromszor is ki kellett hívni a rendőröket, akik véget vetettek a folyamatos ricsajnak. A rendőrség tapasztalata szerint sok esetben már egy figyelmeztetés is elegendő, és megszűnik a probléma, de esetenként szigorúbb szankciókat kell alkalmazni a szabályszegőkkel szemben. A szórakozóhelyek kapcsán szintén felkészült a rendőrség, hiszen a hétvégi napokon megfelelő létszámmal vannak jelen az egyenruhások városszerte, hogy biztosítsák a város rendjét. Minderről egy közelmúltban tartott egyeztető fórumon is szó esett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!