Közélet

2015.06.20. 12:54

Kigyulladt a búzatábla - a diákok oltották el a tüzet

Kedden kigyulladt a karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola tanterületén a búzatábla. A szakmai gyakorlat épp akkor ért véget, a diákok és tanáraik észrevették a tüzet és azonnal oltani kezdték, ezzel megmentették a 43 hektár búzát. Mire a tűzoltók kiérkeztek, a tüzet a diákok eloltották.

Daróczi Erzsébet

A kedd délutáni történéseket az oltásban résztvevőkkel idéztük fel.
– Az iskola tanterületén belül a 43 hektáros búzatáblában volt a tűzeset. A szakmai gyakorlat végén a diákok épp Kántor Tamás gyakorlati oktatásvezető kollégámmal sétáltak a műhelybe visszafelé, ők vették észre, hogy ég a búzatábla – mondja Futó Lajos gyakorlati oktatásvezető.
– Szerencsére nagyon a kezdeti időszakban sikerült észrevenni, olyan 5 négyzetméteren lángolt, de nagyon élénk volt a szél, így amikor a diákok szóltak nekem a tűzről intézkedtem. Olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy az iskola kútját javítottuk és a Detk tartálykocsi tele volt vízzel. Abban a pillanatban a tűz felé irányítottam a diákokkal a járművet, közben riasztottam dolgozókat, a titkárságot, hogy értesítsék a tűzoltókat, s gyerekeket küldtem be a műhelybe tűzoltókészülékekért. A Két készüléket hoztak, így még gyorsabb volt a tűzoltás, kb. 10 perc alatt sikerült megfékezni a tüzet, hiszen egy másik tanulót elküldtem az erőgépért, melyen rajta volt a korongos kasza, azzal körbevágtuk a területet, hogy ne terjedjen tovább a tűz – idézi fel a tanár úr, aki diákjaival jelentős értéket mentett így meg.


– Az oltásnál nem volt idő beszélni, akkor csak utasítások hangzottak el, s a gyerekek tették a dolgukat. Másnap beszéltük meg a történteket. Elismerésre méltó a kollégáim és a gyerekek összehangolt munkája – jelenti Futó Lajos.
Az iskolában miközben a határban égett a búzatábla, a tantermekben érettségi vizsga zajlott. Gyökeres Sándor igazgató itt kapta a hírt.
– Az igazgató-helyettes szólt, hogy a titkárságra érkezett egy telefon a műhely részéről, hogy a tűzoltóságot kell értesíteni, mert a búzatábla kigyulladt – így tudtam meg mi történt – mondja az iskolaigazgató. A tűzoltók nagyon gyorsan megérkeztek, a tűz már elaludt, de voltak olyan teendők, amit el kellett végezniük. Úgy gondolom, nagyon szakszerűen, eredményesen jártak el a kollégáim, a diákok és a tűzoltók is. A diákoknak fegyelmezetten, szakszerűen sikerült megakadályozni egy komolyabb káreseményt. A névsoruk megvan, egy igazgatói dicséretet kapnak tőlem helytállásukért. Nagyon reméljük, hogy nem lesz hasonló eset iskolákban – fejezte ki reményét az intézményvezető.


A tűzoltásban a nádudvari Apagyi Bence (10.B.), a karcagi Oros Kálmán és a poroszlói Koncz János és Molnár Martin (9. E) osztály tanulói vettek részt. Szószólójuk Bence volt:
– Megijedtünk amikor futott felénk tanár úr és kiabálta, hogy ég a tábla. Amikor a kerítéshez értünk, láttuk a tüzet, azonnal hoztuk a tartálykocsit és elkezdtük az oltást. Koncz János és Oros Kálmán azonnal elkezdte oltani a vízzel,  Molnár Martin jött a kaszával, én meg a poroltóval. Szerencsére nem voltak méteres lángok.
– Büszkék vagytok magatokra?
– Nem büszkeség ez, hanem emberi jótett, hogy ezt a táblát meg tudtuk menteni. Máskor is így csinálnánk – jelenti ki határozottan Bence.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] A képen a tűz helyét és megmentett búzát Futó Lajos gyakorlati oktatásvezető (a kép bal szélén) és az oltásban résztvevő diákok Apagyi Bence, Oros Kálmán, Koncz János és Molnár Martin mutatja FOTÓ: Daróczi Erzsébet
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!