Közélet

2015.06.07. 18:02

Legendák a levegőben: lélegzetelállító mutatványok a repülőnapon

Egy színes, háromszáz méter hosszú kígyót húzott maga után egy repülő, amikor megérkeztünk a harmadik alkalommal megrendezett szolnoki repülőnapra a felső-szandai sportrepülőtérre szombat délelőtt.

SZOLJON

A piros, fehér, sárga és zöld színű kígyó engedelmesen kanyargott a levegőben, amerre a repülő orra ment, arra követte a farka, hatalmas köröket formázva a ragyogó nyári égen. - Nézd már, mama! Erre biztos nagyon sokat kell gyakorolni! – mutatott az ég felé Ágotai Milán, amikor apró színes pontokként megjelentek az ejtőernyősök a szikrázó kék égen.

A nyolcéves kisfiú és nagymamája Újszászról érkezett a szolnoki repülőnapra. Milán elmesélte, hogy helikopterrel már körbenéztek a város felett, de még rengeteg dolguk volt szombaton.

– Még fogunk repülni, ezt meg is kell most ígérned! – fordult oda nagymamájához, Szóró Magdolna mosolyogva bólogatott, hogy persze, hiszen többek között ezért kirándultak Szolnokra. – Elmegyünk az ugrálóvárhoz, mama vesz nekem papírrepülőt, megnézzük még egyszer az ejtőernyősöket, és bele szeretnék ülni a katonai harckocsiba is – sorolta lelkesen Milán, aki azt is elárulta, hogy már repült korábban egy Cessnán, mert van egy közeli pilótaismerőse. Az ejtőernyőzést is szívesen kipróbálná, nem félne kiugrani olyan magasan…

Mi is kedvet kaptunk: a Tóth György pilóta által irányított helikopterrel a magasba emelkedtünk, hogy madártávlatból is pillantást vessünk a repülőnap színes forgatagára.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Családok is kilátogattak a népszerű szolnoki repülőnapra FOTÓ: Fodor Orsolya
[/caption]

Ahogy földet értünk, már kezdődött is Vári Gyula bemutatója: a repülőlegenda Jak 52-es kétüléses gyakorlórepülőjével egymás után produkálta a levegőben a lélegzetelállító mutatványokat. A bátrabbak társulhattak is a pilótához. A bemutatók szünetében például bárki felrepülhetett a magasba a számára legszimpatikusabb géppel, fotózkodhattak a kiállított old timer autókkal és motorokkal, megnézhették a katonai kocsikat, vagy vásárolhattak egy–két szuvenírt, édességet, kézműves portékát a rendezvény területén felállított standokon.

– A Cessnára váltottunk két jegyet – mutatta a hétéves Zenóbia és nagypapája a kezükben lapuló kincseket. A kislány még sosem repült, ezért izgatottan várt a sorára. Vas megyéből érkeztek törökszentmiklósi rokonaikhoz. Mivel szívesen járnak repülőnapokra, arra gondoltak, a szolnokit semmiképpen nem kellene kihagyni – magyarázta a nagypapa hozzátéve, nem is bánták meg, mert újabb élményekkel gazdagodtak ok is és az unokájuk is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!