Közélet

2015.06.20. 18:51

Négy évig tartott a csődeljárás, de még mindig nincs teljesen vége

Négy év után végre lezárult az adósságrendezési eljárás a településen. A bíróság jogerős döntése értelmében Tiszabura önkormányzatánál befejeződött ez a folyamat.

Szoljon.hu

Az eljárás még 2011. júniusában indult, és a kijelölt adósságrendezési biztos felügyeletével több éven át, 2015-ig húzódott. A hitelezőkkel való megegyezés éveken át meglehetősen nehézkesen haladt, egyrészt azért, mert az önkormányzat forgalomképes ingatlanjai meglehetősen korlátozottak, másfelől pedig a kötelező feladatok miatt az adósság egy része újratermelődött.

– Valójában az adósságoknak csak töredékét tudtuk tisztázni – tudtuk meg Nagy Imre polgármestertől. –  A pedagógusbérekről, illetve egy takarékszövetkezeti hitelről van szó, összesen mintegy hatvan millió forint értékben.  Utóbbira is csak úgy nyílt lehetőség, hogy egy cég megvásárolt olyan önkormányzati ingatlanokat, amelyekre egyébként nagy szükségünk lenne, hiszen például gyógyszertár működik benne vagy éppen a közmunkaprogramunk folyik ott. Amíg a cég nem tudja tovább értékesíteni ezeket, maradhatunk, de kérdéses meddig. Remélem, előbb-utóbb lehetőségünk nyílik rá, hogy visszavásároljuk az ingatlanjainkat. A következő két évben ugyan moratórium véd bennünket, de annak lejárta után azok a hitelezők, akik most nem jutottak pénzükhöz, akár újra benyújthatják igényeiket. Ezért kormányzati segítséget kértünk, elsősorban a Belügyminisztériumtól várunk támogatást.

Mint ismeretes, az adósságrendezési eljárásban résztvevő településen kimaradtak a kormányzati konszolidációból is, így ezek az önkormányzatok – köztük Tiszabura is – most különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek. A község polgármestere azonban bízik benne, hogy nem engedik el a kezüket és ennek, no meg a kitartó spórolásnak köszönhetően végre egyenesbe kerül a költségvetésük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!