Közélet

2015.08.29. 12:32

Ellátás nélkül nem maradhatnak

Négy kunsági településen mondja fel a szerződést a Baptista Szeretetszolgálat Regionális Szociális Központja. A gondozottak kétségbe estek. Sem ők, sem a gondozók nem tudják, mi lesz velük.

Daróczi Erzsébet

Az elmúlt napokban előbb a hírekből, majd egy kézhez kapott írásos tájékoztatóból értesültek a karcagi, kenderesi, kisújszállási, kunmadarasi idősek, hogy a Baptista Szeretetszolgálat Regionális Szociális Központja felmondja a velük kötött házi segítségnyújtás ellátás igénybe vételére szóló szerződést. Kerestük az illetékes debreceni vezetőt, de lapzártánkig nem sikerült elérnünk.

A Baptista Szeretetszolgálat Regionális Szociális Központja négy kunsági településen lapunk adatai alapján 100–130  gondozónőt foglalkoztatott, akik 6–800 idős emberhez jártak. Az ebédet is legalább ennyien kapják. Pontos adatokat nem tudunk, mert a helyi vezetők nem nyilatkozhattak, a térség vezetőjét pedig nem sikerült elérnünk. Amennyiben jelentkezik, az ügyre visszatérünk.

Kenderesen a legösszetettebb talán a helyzet, hiszen az önkormányzat 2012. január 1-jével a Baptista Szeretetszolgálat Regionális Szolgáltató Központtal kötött megállapodást a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, az Idősek Klubja Nappali Ellátás, a tanyagondnoki szolgálat, a gyermekjóléti szolgálat és a családgondozás ellátására.

Információnk szerint 31 gondozónő volt, akik 253 gondozottat láttak el. Úgy tudjuk, amint értesítették őket arról, hogy augusztusi fizetésüket már nem kapják meg, többen beadták felmondásukat. Vannak, akik kitartanak, s azóta ingyen kijárnak gondozottjaikhoz. Két gondozónővel beszéltünk, akik elmondták, ingyen is kijárnak, nem akarják magukra hagyni az idős embereket.

– Derült égből villámcsapásként ért bennünket és őket is ez a hír – mondta egyikük. A gondozottjaink nagyon kétségbe vannak esve, hiszen sokan képtelenek ellátni magukat, van, akinek nincs hozzátartozója sem, ők ránk számíthattak mindenben. Most nem tudjuk, mi lesz velük és velünk sem ezután – fogalmaztak.

Pádár Lászlóné polgármesterhez is többen mentek be kétségbeesve.

– A kialakult helyzetre való tekintettel soron kívüli önkormányzati ülés összehívását kezdeményezem, ahol áttekintjük a kenderesi és bánhalmai több mint 250 gondozottat érintő kérdéseket és az intézményben folyó többi feladatot is – mondta  a településvezető, aki arról is szólt, az önkormányzat a Baptista Szeretetszolgálat által eddig végzett feladatot központi, állami segítség nélkül nem fogja tudni megoldani, finanszírozni.

A probléma a szociális étkeztetésben részt vevő karcagi, kisújszállási, kenderesi vállalkozókat is érinti, többekkel beszéltünk, van, akinek egy–két havi kifizetetlen étkeztetési számlája van, s van, aki már megkapta a júliusi pénzét. Többen azt mondták, augusztus végéig becsületből biztosítják az ebédet az időseknek, aztán nem tudják hogyan tovább.

– Az elmúlt napokban többször kerestem Debrecenben az illetékest, de nem sikerült elérnem. A helyettese azt mondta, ő már felmondott, nem tud segíteni. Így ma még nem tudom, hogy szeptembertől hogyan tovább, az augusztusi ebédpénzünket megkapjuk-e és mikor – mondta Szatmári János, az Euro Kft. vezetője.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Az Euro Kft. augusztus végéig biztos főznek a gondozottaknak. Képünkön Mándi Zita és Nagyné Mikó Angéla az aznapi ebédet szedi az ételhordókba
[/caption]

– Kunmadarason információink szerint, hiszen pontos adatokat nem kaptunk, a hét gondozónő 60–70 idős embert látott el. Amint értesültünk a szeretetszolgálat kivonulásáról, a Szociális Szolgáltató Központunk felvette a kapcsolatot azokkal a gondozottakkal, akikről tudtunk, és most ideiglenesen, ingyen ellátjuk őket, hiszen gondozás nélkül nem maradhat senki – mondta Guba László polgármester. Amint kapunk hivatalos tájékoztatást az ügyben, akkor tud lépni önkormányzatunk is. Jelen információink alapján a gondozási központunk dolgozóival meg tudjuk oldani az ellátás nélkül maradt emberek gondozását, a központi konyhánkon pedig a szociális étkeztetésükre is van kapacitásunk, bár magasabb áron, mint ahogy ők ezt eddig a baptistáktól kapták.

Van, aki vállalja a többletkiadást

– Évek óta járt hozzám a kedves kis gondozónőm, hetente többször. Eleinte nem kellett fizetni a gondozásért, legutóbb már kért százforintos óradíjat a szeretetszolgálat. Kifizettem, mert kilencvenegy évesen már nem tudok bevásárolni, takarítani, orvoshoz menni –  mondja Kiss Andrásné. – Amikor értesítettek, hogy felmondják a házi segítségnyújtást, nagyon kétségbe estem. Együtt sírtam a gondozónőmmel, hiszen nagyon elégedett voltam vele. Nincsenek gyerekeim, a keresztlányom is több száz kilométerre lakik. A hírek alapján bizonytalannak látom, hogy újból elindulna a szeretetszolgálat. Nem akartam ellátás nélkül maradni, többen segítettek, hogy a kistérségi szolgálattól igénybe vegyem a gondozást. Már voltak környezettanulmányon, s bár többet kell fizetnem, mint eddig, de vállaltam, mert segítségre szorulok – tette hozzá Erzsike néni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!