Közélet

2015.08.29. 17:00

Embermagasságú a parlagfű az Alamand-dűlőben

Szajol jegyzőjétől megtudtuk: gyakorlatilag lehetetlen irtást végezni a kultúrnövények között.

SZOLJON

Egyik olvasónk jelezte, hogy az Alamand-dűlő egy szakaszán, a 142-es számtól végig, embermagasságú parlagfű virágzik. A hölgy szerint a porták magántulajdonban vannak. Vajon az önkormányzat ellenőrzi a parlagfűirtást errefelé is? Mint megtudjuk, az Alamand dűlő 142. sz. ingatlan és a környezetében található területek már nem Szolnok, hanem Szajol közigazgatási területén találhatóak, ezért Szajol jegyzőjét kerestük meg a problémával.

– Az Alamand dűlő és környéke régóta problémás terület, leginkább azért, mert az ingatlanok közvetlen közelében lévő mezőgazdasági területen, sokszor a kultúrnövények között található a parlagfű, amelynek irtása főként aratás előtt, például a kifejlődött napraforgó közül már problémás, illetve technikailag nem lehetséges – kaptuk a válasz dr. Bartók Lászlótól.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] dr. Bartók László
[/caption]

– A belterületi ingatlanoknál bejelentés esetén, illetve ha az önkormányzat észleli a fertőzöttséget, akkor rendszeresen megindul az ilyenkor szükséges eljárás. Jelen esetben is meg fogjuk tekinteni az érintett területet és megtesszük a szükséges intézkedéseket.

A napokban egyébként több bejelentés érkezett az önkormányzathoz is a környező területekről, így szükséges lesz egy szélesebb körű áttekintés, melynek során fényképfelvételekkel is tudjuk majd bizonyítani a tulajdonos számára a fennálló helyzetet és megtenni a megfelelő intézkedéseket.
Helyszíni ellenőrzést egyébként a parlagfű elleni védekezés betartásának ellenőrzése érdekében (saját kezdeményezésre vagy bejelentés alapján) külterületen az ingatlanügyi hatóság, belterületen az illetékes jegyző végez.

Amennyiben az érintett terület belterületi ingatlan, abban az esetben a jegyző járhat el, ha zártkertről, vagy külterületi ingatlanról van szó, abban az esetben a növény és talajvédelmi feladatkörében eljáró megyei kormányhivatal rendeli el a közérdekű védekezést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!