Közélet

2015.08.31. 16:16

Még mindig kevés a víz térségünkben

Mivel az elkövetkezendő napokban sem számíthatunk a Tisza vízgyűjtőjére lehulló jelentős mennyiségű csapadékra, ismét szükségessé vált a Körös-völgyi vízpótlás első ütemű korlátozása – tudtuk meg a Kötivízigtől.

Szoljon.hu

Ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs jóváhagyásával ma reggel megkezdték a másodpercenként tizenhat köbméteres vízátvezetés csökkentését. Ha minden jól megy, tizenegy köbméter víz áramlik a Tiszából – a Nagykunsági-főcsatornán keresztül – a Hármas-Körösbe.
Csakhogy a szőke folyóban is kevés a víz, az ilyenkor szokásos vízhozam mintegy negyede érkezik a Tisza-tóba.

Az elmúlt időszak esőzései ugyan lehetővé tették a tározó vízkészletének visszapótlását, ám mostanra a Tisza-tó szintje a szokásos nyári 725 centiméter alá csökkent, miközben a duzzasztóműnél továbbra is „patikamérlegen” folyik a vízkormányzás, a Kisköre-alsó vízmércén mért mínusz 320 centiméteres vízállás tartása érdekében.
A hét második felére egyébként komolyabb mennyiségű csapadékot jeleznek a szakemberek térségünkben, illetve folyóink vízgyűjtő területére is érkezik némi vízutánpótlás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!