Közélet

2015.08.26. 17:27

Sok szabálytalanságot találtak az ellenőrzéskor

Az idei év első félévében a munkaügyi hatóság országosan 9 736 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 62 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzésbe vont munkavállalók (44 193 fő) 67 százalékát érintették. Megyénkben az országosnál valamivel rosszabb az arány.

Kovács Berta

Térségünkben az ellenőrzött 294 munkáltató közül 190-nél találtak szabálytalanságot, 1558 munkavállalóból 1304 főnél – azaz közel 84 százalékuknál –  észleltek valamilyen jogsértést. A súlyos jogsértésekkel érintett munkavállalók száma 991 fő volt, összesen 182 intézkedés történt ez ügyben. Munkaidőre vonatkozó jogsértéseket 446 főnél találtak, a nyilvántartással kapcsolatos szabályokat 175 fő esetében sértették meg, a munkabér összegével és a munkabér védelmével kapcsolatos jogsértések 189 főnél fordultak elő.
Jellemző szabálytalanság, hogy a megszűnt munkaviszonyú munkavállalók részére a munkáltató nem adja ki vagy késedelmesen adja ki a megszűnéssel összefüggő igazolásokat, munkabért. Ez 74 főt érintett.
Pintér Ferenc, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megyei képviseletvezetője szerint inkább a kisebb cégeknél fordul elő, hogy a dolgozó távozásakor nem adják ki időben a papírokat, nagyobb vállalatokkal kapcsolatban hozzájuk legalábbis nem érkezett ilyen panasz.

Katonáné Papp Ágnes, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály főosztályvezető-helyettese azonban rámutatott, hogy a néhány fős vállalkozásoktól a nagyvállalatokig egyaránt előfordult ez a probléma, a bejelentések zöme is erre irányult.
– A munkaviszony megszűnésekor öt munkanapon belül ki kell adni az igazolást – hangsúlyozta Katonáné Papp Ágnes. – Megesik, hogy nálunk bejelentik ennek elmulasztását, de mire kimegyünk ellenőrizni, a papírokat már megkapta az illető, csak nem öt, hanem tíz nap múlva. De olyan is előfordul, hogy a munkáltató időben elkészíti az igazolást, megbeszéli a munkavállalóval, hogy jöjjön be érte két nap múlva, de az illető nem jelentkezik, így végül kipostázza. Csak közben eltelik két-három hét. A statisztikában ezek az adatok is megjelennek, azon esetek mellett, amikor akár hónapokig nem kapja meg a papírokat valaki.


Feketefoglalkoztatás is előfordult megyénkben, ez 98 munkavállalót érintett, ágazati megoszlás szerint legtöbbjük a mezőgazdaságban dolgozott (65 fő).
– Jelenleg túlbonyolított a bejelentési rendszer, a napszámos munkavállalókat minden nap be kell jelentetni, ami óriási adminisztrációs teher nagyobb számú alkalmi munkavállaló foglalkoztatásánál – mutatott rá az okokra Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki saját gyakorlatában is tapasztalja ennek nehézségeit. – Az is igaz, sok vállalkozó úgy van vele, kint a mezőn kevéssé vannak szem előtt a dolgozók, így sokkal lazábban kezeli az adminisztrációt. Ha heti vagy havi rendszerben lenne lehetőség bejelenteni a munkavállalókat, ötöde lenne az adminisztráció és ellenőrizni is könnyebben lehetne a foglalkoztatásukat.
Munkabérrel kapcsolatos jogsértés főként a feldolgozóiparban (84 fő) és az egyéb ágazatban (68 fő) fordult elő legnagyobb arányban.

Tudta-e?

A második negyedévben 230 munkabaleset történt, ebből 3 volt csonkulásos. Legtöbb baleset a gépipari (72 eset) és a feldolgozóipari (58) ágazatban történt, ezt követi – meglepő módon! – az igazgatás-oktatás területe (24 fő).

– Azért tűnik magasnak az arány, mert a közfoglalkoztatottak is ebbe a szakterületben tartoznak – adott magyarázatot Katonáné Papp Ágnes. – Főként a szabadtéri munkát végzőknél fordultak elő a kézi szerszámok használata során kisebb balesetek, vágások, illetve elesésből adódó sérülések.

– Szalag mellett dolgozunk és sokszor van, hogy nem sikerül teljesíteni az elvárást a műszak végéig – panaszolta az egyik megyei gyárban dolgozó nő. – A plusz egy-két órákat viszont nem szokták kifizetni, még csak nem is tüntetik fel a munkalapon, azt mondják majd lecsúsztatjuk. De az irodistáknál is hallottam, hogy a fiatalok panaszkodtak, nem kapják meg a garantált bérminimumot csak a minimálbért, mert állítólag a munkájuk nem igényel szakképzettséget. De hát kire bíznának manapság bérszámfejtést és számlázást, ha nem lenne szakképzettsége?

I. félévi megyei adatok:

Munkaügy:

Ellenőrzött munkáltatók száma: 294 db

Szabálytalan munkáltatók száma: 190 db

Ellenőrzött munkavállalók száma: 1558 fő

Szabálytalan munkavállalók száma: 1304 fő.

Munkavédelem:

Ellenőrzött munkáltatók száma: 231 db

Szabálytalan munkáltatók száma: 194 db

Ellenőrzött munkavállalók száma: 3082 fő

Szabálytalan munkavállalók száma: 2785 fő.

Forrás: JNSZ Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály

– Azért tűnik magasnak az arány, mert a közfoglalkoztatottak is ebbe a szakterületben tartoznak – adott magyarázatot Katonáné Papp Ágnes. – Főként a szabadtéri munkát végzőknél fordultak elő a kézi szerszámok használata során kisebb balesetek, vágások, illetve elesésből adódó sérülések. I. félévi megyei adatok: Munkaügy:

Ellenőrzött munkáltatók száma: 294 db

Szabálytalan munkáltatók száma: 190 db

Ellenőrzött munkavállalók száma: 1558 fő

Szabálytalan munkavállalók száma: 1304 fő.

Munkavédelem:

Ellenőrzött munkáltatók száma: 231 db

Szabálytalan munkáltatók száma: 194 db

Ellenőrzött munkavállalók száma: 3082 fő

Szabálytalan munkavállalók száma: 2785 fő.

Forrás: JNSZ Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!