Közélet

2016.03.03. 16:55

Harc az orgazdák ellen

Az elmúlt hat év legjobb nyomozás-eredményességi mutatóját érte el a Karcagi Rendőrkapitányság tavaly. Ez ugyanis – az illetékességi terület növekedése ellenére – mind megyei, mind országos szinten kimagasló volt – mondta évértékelő értekezlete után Teleki Zoltán alezredes, kapitányságvezető.

Daróczi Erzsébet

– Hogyan értékeli a tavalyi évet, s melyek voltak a jellemző bűncselekmények?
– A kitűzött célokat megvalósítottuk: nőtt a rendőri aktivitás, javult a közterületek rendje. A közterületen elkövetett bűncselekmények számát is jelentősen csökkenteni tudtuk, a nyomozás eredményességi mutatónk ebben a kategóriában az elmúlt tíz év legmagasabb értéke, több mint nyolcvan százalékos. Tovább csökkent a bűncselekmények száma, és a korábbi évhez képest is nőtt a nyomozási eredményesség. A polgárok szubjektív közbiztonságérzetét befolyásoló jogsértésekkel szemben is hatékonyan tudtunk fellépni.
Illetékességi területünkön szándékos emberölés nem történt, kísérlet is csak egy esetben volt Karcag külterületén, melynek elkövetőjét a bejelentést követő húsz percen belül elfogták munkatársaim. A nyomozás-eredményességi mutatónk az elmúlt hat év legmagasabb értékét mutatja. Az illetékességi területünkön elkövetett esetek legnagyobb része vagyon elleni bűncselekmény volt, azon belül is a lopás, a betöréses lopás, a kisebb vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopás dominált. A személygépkocsi-lopás nem jellemző: egy ilyen típusú jogsértést regisztráltunk, ráadásul abban az esetben is a két órán belül elfogták kollégáim az elkövetőt.

– Az orgazdák ellen külön fellépést sürgettek korábban.
– Orgazdaság kategóriában is százszázalékos a mutatónk. Kézzel fogható eredménye lett azon évek óta folyó törekvésünknek, hogy minden esetben megpróbáljuk a vagyon elleni bűncselekmények elkövetői mögött álló orgazdákat is eljárás alá vonni. A közterületi jelenlét fokozása érdekében tavaly rendszeresen és célirányosan lett elrendelve az ellenőrzés.
Ezekbe, illetve a rendezvények biztosításába a helyi polgárőrök, közterület felügyelők és mezőőröket is bevontuk. Július 1-jétől huszonnyolc körzeti megbízotti működési területet jelöltünk ki. Tizenkét településünk mindegyikén található körzeti megbízotti működési terület. A közterületi állomány intézkedéseinek száma emelkedő tendenciát mutat, jelentősen nőtt az elfogások, előállítások, biztonsági intézkedések, elővezetések száma is.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Teleki Zoltán ezredes FOTÓ: Daróczi Erzsébet
[/caption]

– Melyek az idei év kiemelt feladatai?
– A közterületek rendjét, a megfelelő, az állampolgárok által is elvárt közterületi jelenléttel biztosítjuk, s erősíteni kívánjuk a rendőrség szolgáltató jellegét. A gépjárműbűnözés, a lakásbetörés és a betöréses lopás elkövetői ellen hatékony fellépésre törekszünk. Cél a bűnüldözés során elért eredmények fokozása, a felderítési eredményesség javítása. A közlekedésbiztonság erősítése érdekében célirányos baleset-megelőzési tevékenységet fogunk végezni. A rendőri akciókkal tovább szeretnénk javítani a közlekedési morált. Törekszünk elérni a személyi sérüléses és az anyagi kárral járó balesetek számának további csökkenését is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!