Közélet

2016.03.24. 12:41

Harcoltak a szeméttel

Számos természetvédő akció éri azt meg, hogy egy-egy kampány alkalmával még sikerül összegyűjteni a környezetért tenni akaró embereket, de ha mindezt rendszeressé akarják tenni, már nehézkessé válik a toborzás.

Banka Csaba

Ezért is figyelemre méltó, hogy Jásztelek határában, a Pusztamizsei Tájvédelmi Körzet hetvenhektáros területén, tíz éve minden tavasszal összegyűlnek a helybéliek, hogy rendbe tegyék a Zagyva holtág környékét. Vasárnapra szervezték meg a jubileumi, tízedik erdőtakarítást. 

– Az egész úgy kezdődött, hogy természetjáróként, természetfotósként nagyon sokszor sétáltam a falu határában – emlékezett vissza a kezdetekre Borsányi Attila. – Akkor figyeltem meg, hogy rendkívül sok szemetet hordanak ki, az amúgy rengeteg természeti értékkel bíró holtág környékére. Ekkor jött az ötlet, hogy szervezzünk erdőtakarító napot. Szerencsére a környezetemben nagyon sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez és az első ilyen alkalommal több, mint száztíz zsák szemetet gyűjtöttünk össze.



A lelkes csapat akkor döntötte el, hogy évről évre visszatérnek, és minden tavasszal kitakarítják az erdőt.

– Nem csak zsákokba gyűlt a szemét, gumiabroncsot, fürdőkádat is találtunk már. Amikor a holtág medrét hálóval próbáltuk megtisztítani, az egyik alkalommal olyan sok szemét került a hálóba, hogy a súlya miatt majdnem kifordultunk a csónakból – mondta Borsányi Attila. – Szerencsére nagyon úgy tűnik, hogy a rendszeres erdőtakarítás lassan meghozza az eredményét. Az utóbbi években ugyanis már nem keletkezik olyan mennyiségű szemét.
A kezdeményezéshez egy évtizeddel ezelőtt csatlakozott és azóta is minden alkalommal részt vesz az erdőtakarításon a Turóczi család.

– Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen természeti értékeink vannak – mondta Turóczi Lászlóné –, amit szeretnénk megőrizni és megmutatni másoknak is. Ezért jövünk az egész családdal, amikor a tájvédelmi körzet rendbe tételéről van szó. Ráadásul az utóbbi években egyre inkább egy tavaszindító természetjárásnak felel meg ez a dolog, mert szerencsére egyre kevesebb szemetet találunk.

– Kerékpárral, gyalogosan is gyakran járok errefelé – tette hozzá Deák Tamás. A fiatal iskolás számára az idei, már harmadik alkalom volt, amikor részt vett az erdőtakarításon. – Szeretem a természetet és úgy érzem, hogy nekem is segíteni kell, hogy ilyen szépnek megmaradjon.
Ráadásul idén, a szintén helybéli iskolást, Fülöp Pétert is meghívta a természetvédő akcióra.

Megelégelték a fatolvajok lopásait

– Az utóbbi években már nem az illegális szemeltelőkkel van a legtöbb problémánk – tette hozzá Borsányi Attila. – A gondot most már a fa tolvajok jelentik. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a tolvajok már megkezdték azoknak a fáknak a döntését is, melyeken madarak fészkei voltak. Néhány lépésnyire innen negyven fészket számláló szürke gém telep van. Természetesen feljelentést tettünk, amikor észleltük a természetkárosítást. Elhatároztuk, hogy a határrészhez vezető utakra térfigyelő kamerákat szerzünk be, illetve vadkamerákkal próbáljuk megfigyelni a gémek fészekrakó helyeit is, hogy minél jobban megvédhessük azokat.



– Tomitól hallottam róla, hogy bárki segíthet az erdőtakarításban – mondta Péter –, és arra gondoltam, hogy miért ne segítenék, most először jöttem el. Szerencsére sokan összegyűltünk, így sok szemetet gyűjthetünk össze.
A mintegy félszáz résztvevő természetvédő, illetve a helyi horgászegyesület tagjai mindannyian egy-egy emléklapot vehettek át a nap végén, hogy részt vettek az ideén az Erdők Nemzetközi Napjához kapcsolódó erdőtakarításon. A munka végeztével pedig nagyon jól esett nagyszülőnek és unokának egyaránt a közösen elfogyasztott zsíros kenyér és az üdítő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!