Közélet

2016.03.01. 19:19

LMP: Aggasztó a kórházak adósságállománya

Mindenkire kiterjedő, általános bérrendezésre van szükség – mondta Ábrahám Júlia, a Lehet Más a Politika (LMP) egészségügyi szakpolitikusa tegnap a Hetényi Géza kórház előtt „Veszélyes adósságban a szolnoki kórház" címmel tartott sajtótájékoztatóján.

SZ. ZS.

Hospital personnel in a hallway

Fotó: Getty Images/Creatas RF

– A miniszterelnöki évértékelőben elhangzottakkal szemben az a helyzet, hogy a kormány nem megmentette a kórházakat, csupán elodázta a csődöt – kezdte mondandóját Ábrahám Júlia. – Való igaz, hogy az egészségügyi intézmények konszolidációban részesültek tavaly, ennek azonban mára nyoma sincs. Az államkincstár által nyilvánosságra hozott adatok szerint a kórházi adósságállomány országos szinten újra elérte a negyven millliárdos szintet és hónapról hónapra növekszik.

Nagyon nagy a probléma, ha egy olyan alapvetően jól és tisztességesen működő kórház, mint a szolnoki, közel egy milliárdos adósságot görget maga előtt. Ennek oka, hogy mélységesen alulfinanszírozott az ágazat. El kell ismernünk, hogy folyamatosak az infrastruktúra fejlesztések, Szolnokon például 11 milliárd forintos beruházás valósult meg. Ezek azonban kilencven százalékban egyszeri uniós forrásból származnak, hosszú távú fenntartásukat nehéz finanszírozni. Mindezek mellett egyre nagyobb az elvándorlás, lassan már nem lesz, aki gyógyítson. Ezért az LMP úgy látja, mielőbb szükséges egy mindenkire kiterjedő, általános bérrendezés.

Az elhangzottakkal kapcsolatban megkérdeztük dr. Tölgyes Annát, a Hetényi kórház megbízott főigazgatóját is. Mint elmondta, a konszolidáció megtörténte után az adósságállomány valóban ismét növekszik. Ezzel kapcsolatban várják az egészségügyi államtitkár által bejelentett törekvéseket, nyilvánvaló azonban, hogy források bevonása nélkül hosszú távú megoldás nem várható. A beruházásaikról szólva pedig hozzátette: a pályázatok egy része kimondottan arra irányult, hogy költséghatékonyabb fenntartást tegyen lehetővé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!