Közélet

2016.03.07. 12:54

Nem emeltek, itt továbbra is olcsók a lakások

Hatalmas területi különbségek rajzolódtak ki abból az Otthontérkép és az Ingatlantájoló által készített statisztikából, mely 2014 és 2015 között vizsgálja a piacon kínált otthonok átlagárait.

Kovács Berta

Miniature house with keys and blueprints

Fotó: www.jupiterimages.com

Az országos adatok arról tanúskodnak, hogy amíg Budapesten és az ország nyugati részén látványosan felszöktek a kínálati árak, vannak olyan megyék, ahol nem hogy elmaradt az emelkedés, de akár 21 százalékkal is csökkent az eladó lakások és házak átlagára.

A drágulás azonban Jász-Nagykun-Szolnok megyét is elkerülte – 2014-ben még átlagosan 130 ezer forintos négyzetméteráron hirdették meg az eladó ingatlanokat. Egy év alatt a térségben 8 százalékos csökkenés következett be, 2015-ben már 120 ezer forintos árszínvonal jellemezte a megyét, bár a kép korántsem egységes. A legdrámaibb árzuhanást a Mezőtúri kistérség szenvedte el: itt 48 százalékkal estek vissza az árak egy év alatt, holott az adatok alapján 2014-ben az itteni árszínvonal megelőzte a Szolnoki kistérségét is, ahol egyébként csekély emelkedés mutatkozott. Az adatok alapján a Jászberényi kistérségben is 10 százalékkal csúsztak vissza az árak, a Kunszentmártoniban stagnáltak, viszont a Törökszentmiklósi területen 13 százalékkal nőttek.

– Miklóson annak késleltetett hatása érhető tetten, hogy az M4-es építése kapcsán többen kezdtek albérleti céllal lakásokat venni, ami lendített az amúgy igencsak alacsony árakon – vélekedett egy vállalkozó, aki befektetési céllal ingatlanokat is vásárol. – Az ottani ipari park léte is vonzerő lehet, főként, ha több céget sikerülne odacsábítani és megtartani a már meglévőket és a bérszínvonal is emelkedne. Mindent összevetve én úgy vélem, az ingatlanárak megugrása csak a reális árszint elérését jelenti. Tiszafüredet a Tisza-tó iránti érdeklődés húzza fel, az visszaeső térségeknél pedig a területhez tartozó kistelepüléseket is figyelembe kell venni, elmaradott, nehezen megközelíthető helyeket nyilván elkerülik a befektetési céllal vásárlók, az ottaniak pedig sokszor szabadulnának a háztól irreálisan alacsony áron is.

– A 2015-ös év jellemzően a használt ingatlanokról szólt, az adatok pedig a térségre jellemző fizetőképes keresletet tükrözik – nyilatkozta Gávris Szabolcs, az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat szolnoki irodavezetője. – Szolnokon stabilizálódtak az árak, az agglomerációból is sokan költöznek be a városba és továbbra is komoly az érdeklődés az albérletek iránt, így befektetni is megéri. Jászberény térségében hiába kicsi a munkanélküliség, nagyon alacsonyak a fizetések. Az árak az ott élők bérszínvonalát tükrözik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!