Közélet

2016.03.15. 09:29

Szeretik a helyiek a nyári pezsgést a településen

Nyugodt és békés település Tiszapüspöki a lakók szerint, akik minden évben várják a nyarat, mert olyankor felpezsdül az élet a településen. Ezért is örülnek különösen annak, hogy tervezi az önkormányzat a szabad strand fejlesztését. És talán még nagyobb az öröm amiatt, hogy hamarosan megkezdi működését a kukorica-feldolgozó üzem, ami munkát és más infrastrukturális fejlesztéseket is magával hozhat.

Kovács Kriszta

Kellemes, olykor borongós, olykor szűrt napsütéses idő volt, amikor átautóztunk Tiszapüspökibe. Az utcákon csak néhány ember sétált, még kora délután volt. A közmunkások a virágágyásokkal foglalkoztak a falu főterén, a templomon túl, az út szélén ketten beszélgettek.
– Olyan itt is, mint máshol. Én itt lakom, itt születtem, így nekem jó itt élni. Rengeteg szállal kötődöm Tiszapüspökihez. Szeretem. Nem arról van szó, mert hiányosságok azért itt is vannak, mint máshol. De a közlekedés például jó. Van rendszeres buszjárat Miklósra és Szolnokra is. Most meg, hogy új polgármesterünk van, aki hál’ Istennek fiatal és ambiciózus, sok mindenben „ott van a szeren”, ahogy mondani szokták. Fejlődik Püspöki most, mióta ő van. Lassan beindul a termelés a kukorica-feldolgozóban, úgyhogy munka is lesz itt. Sokan érdeklődnek nála munka után. Úgyhogy lesz az is. Nekünk az nagyon jó lesz – foglalta össze szinte egy levegőre Pálmai Frigyes, amikor azt kérdeztük tőle, hogy milyen a településen élni. A 67 éves férfi aztán hozzátette, jónak tartja, hogy a szabad strand fejlesztését is tervezik, mert az is sok embert hoz a faluba nyaranta.

– Az új üzem miatt is nagyobb lesz a forgalom Püspökiben, házat, lakást fognak vásárolni, mert a távolabbról érkező munkások biztosan nem fognak hazajárni. Az utcák is tiszták, a közmunkások mindennap takarítják azokat. Rossz dolog nemigen jut most eszembe – gondolkozott el a férfi.
Fél három körül volt már, egyre több szülő várta a gyermekét az óvoda előtt.
– Jajj, nem bírom behúzni a féket! – kiáltott kicsit kétségbeesve Peti. – Nagyon nehéz behúzni ezen a biciklin a féket! Majdnem elestem – nevetett a négy és fél éves kisfiú. Miután megúsztuk a balesetet, megkérdeztük az édesanyját, hogyan érzik magukat Tiszapüspökiben. – Itt a legjobb élni. 2007-ben elköltöztem a páromhoz Tiszapüspökiből Budapestre, aztán úgy döntöttünk, hogy gyereket vállalunk. Úgy voltunk vele, hogy nekünk igazi gyerek kell, vidéki, belevaló, vagány, rátermett, aki ismeri az életet. És ahogy megtudtuk, hogy kismama vagyok, visszaköltöztünk Püspökibe. És megérte, mert Peti igazi vidéki rosszcsont – nézett kisfia felé a fiatal anyuka.

– Nem bántuk meg, hogy visszaköltöztünk. Pedagógus vagyok, nyilván több lehetőségünk lett volna Pesten, de a fiunk miatt megérte visszajönni, mindketten el tudtunk helyezkedni. Sokan mondják, hogy a városi gyerekeknek több lehetőségük van, jobb iskolák, szakkörök, de ez nem igaz, mert a lehetőség mindig a szülőben van. A szülőtől függ, hogy milyen lehetőségeket biztosít a gyereknek. A múlt héten is kimentünk az utcánk végére, és néztük az őzikéket és a nyuszikat… Egy nagyvárosi, lakótelepi gyereknek ilyesmire nincs lehetősége. Peti tudja, hogy néz ki a széna, a zab, melyik állat mit eszik, ismeri a falu lakóit, mindenkinek névről köszön, és szerintem ez nagyon jó – mosolygott barátságosan, majd elindultak hazafelé.

Végül a presszó felé vettük az irányt. A nyáron mindig megálltunk itt egy üdítőre vagy jégkrémre, amikor Miklósról bringáztunk a szabad strandra. Ezért is lepődtünk meg, amikor beléptünk a helyiségbe: üres volt a kocsma.
– Nyugodt és békés falu Püspöki, 2300 lakossal. Zsáktelepülés vagyunk, ami olyan szempontból jó, hogy nincs átutazó forgalom. És van egy Tisza-partunk, ami sok embert vonz a környékről a nyári szezonban – kezdte Tiszapüspöki bemutatását Markót Imre. A presszó tulajdonosa elmondta, hogy szeretik a nyarakat, olyankor felpezsdül az élet a faluban, amit nagyon várnak a lakók a hosszú, szürke téli napok után. – Huszonnégy éve, 1991 óta csinálom a presszót. A vendéglátásban negatív változás ment végbe az eltelt években. Korábban a tél után is jó volt a forgalom, most szét lehet nézni, üresen állunk, mert elfogyott az emberek tartaléka mostanra. De majd hátha fellendül egy kicsit a forgalom, ha beindul a kukorica-feldolgozó. Most egyre kevesebb a településen a részeg ember is, mert nem marad pénzük arra, hogy egy kicsit szórakozzanak nálunk. – nevetett a férfi.
Végül ő is a strandról mesélt, hogy régen az is jobb volt.

– Már nincs meg az a hangulata, mint egykor. A 2000-es árvíz idején meg kellett kövezni a partot, azóta más a folyó sodrása, és megváltozott a part. A rendszerváltozás után például akár 5000 ember is megfordult egy hétvége alatt a strandon. Kint lakott egész Szolnok, meg Miklós. Most az élményfürdők is elviszik a vendégeket. De most olvastam, hogy fejlesztéseket tervez a polgármester oda is, remélem sikerül – mondta a jókedvű Imre, akiről kiderült, hogy nem véletlen a névrokonság, ugyanis a miklósi polgármester unokatestvére.

A nyaralóknál már megy a munka

Kinéztünk a sokat emlegetett Tisza-partra is. A folyó szinte kicsordul, de már apad.

– Most nem volt olyan nagy áradás. Ha jól emlékszem, három éve annyira kijött a folyó, hogy a nyaraló lábát ellepte a víz – mutatta az áradás nyomait a vakolaton Uzsák András. A 66 éves, székesfehérvári férfi 30 évvel ezelőtt vett telket Püspökiben. – Rendszeresen kijárunk ide, mindig van tennivaló. A tél után leellenőriztük, eltűnt-e valami, de csak a hűtő romlott el, majd kell egy másikat hozni – mondta, miközben az egyik gyümölcsfa ágait metszette. – Már nyugdíjas vagyok, remélem, egyre több időt töltök majd itt. Az a cél, hogy mire beindul a horgászszezon, minden rendben legyen a nyaraló és a stég körül, hogy nyugodtan tudjam élvezni a pecázást.

– Most nem volt olyan nagy áradás. Ha jól emlékszem, három éve annyira kijött a folyó, hogy a nyaraló lábát ellepte a víz – mutatta az áradás nyomait a vakolaton Uzsák András. A 66 éves, székesfehérvári férfi 30 évvel ezelőtt vett telket Püspökiben. – Rendszeresen kijárunk ide, mindig van tennivaló. A tél után leellenőriztük, eltűnt-e valami, de csak a hűtő romlott el, majd kell egy másikat hozni – mondta, miközben az egyik gyümölcsfa ágait metszette. – Már nyugdíjas vagyok, remélem, egyre több időt töltök majd itt. Az a cél, hogy mire beindul a horgászszezon, minden rendben legyen a nyaraló és a stég körül, hogy nyugodtan tudjam élvezni a pecázást.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!