Közélet

2016.03.09. 12:32

Úgy tűnik, nincs bezárással fenyegetett felső tagozat

Az elmúlt hetekben egyre többször lehetett hallani az úgynevezett térségi iskolahálózat létrehozásáról. Még miniszteri döntés előtt áll a rendszer átalakításának ügye, de a beszélgetésekben csak iskolacentrumként emlegetett új hálózat létrehozásának előkészítése egyértelműen zajlik. A kis létszámú felső tagozatok megmaradása kérdéses, de úgy tűnik, hogy a Jászapáti Tankerületben nincs olyan intézmény, ahol az átszervezés kapcsán felvetődött volna a felső tagozat megszüntetése.

Banka Csaba

Sem konkrét időpontot, sem egyértelmű helyszíneket nem jelöltek még ki az úgynevezett térségi iskolahálózat létrehozásával kapcsolatban. A korábban iskolaközpontként bemutatott tervek előkészítése tovább tart. A napokban egyre többször lehetett hallani, hogy a térségi iskolákban is zajlik az előkészítés.



– Minisztériumi döntés egyelőre még nincs arról, hogy mely települések iskoláiban hozzák létre a térségi iskolák szakmai központjait – mondta érdeklődésünkre Orosz István, a Jászapáti Tankerület igazgatója. – Tankerületünkben egyelőre mind Jászapáti, mind Jászkisér iskolái felmerültek lehetséges központként. Nagyon fontosnak tartom, hogy már nem iskolaközpontként beszélünk az átalakításról, hanem térségi iskolahálózat létrehozását tervezik országos szinten.

Módszertani segítséget nyújtanak majd a kijelölt iskolák a környező települések intézményeinek. A Jászapáti Tankerületben fel sem vetődött, hogy az átalakítás kapcsán bármely iskola megszűnne, és nincs szó a felső tagozatos diákok utaztatásáról sem a kijelölt városi iskolákba. – A Jászság ezen részének településszerkezete olyan, hogy a térségi iskolahálózat létrejötte nem eredményezné egyetlen felső tagozat megszűnését. A térségi iskolák létrehozásának kérdése alapvetően oktatásszakmai indokok miatt vetődött fel, az új rendszerrel mód nyílna hasonló esélyeket teremteni, az intézmények között meglévő különbségeket kiküszöbölni – tette hozzá a tankerület igazgatója.

A Jászberényi Tankerület igazgatójának is hasonló, a tankerülettel összefüggő kérdéseket tettünk fel az átalakítás kapcsán. Birinyi János igazgató kérdéseinket az Emberi Erőforrások Minisztériumához továbbította. Balogh Petra, az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságának sajtóreferense lapunknak megküldött válaszában az átalakításról szólva, a térségi iskolahálózat céljaként jelölte meg, hogy az ország minden részében lehetőleg azonos feltételeket biztosító oktatásban részesüljenek a diákok az állami intézményekben. Minden tanuló és pedagógus számára elérhetővé szeretnék tenni a korszerű oktatás feltételeit biztosító eszközöket és módszereket. Felhívta a figyelmet, hogy nem cél kis létszámú iskolák, a kevés gyermekkel működő felső tagozatok megszüntetése.

Alacsony létszámmal nem indítható

– A kiemelt feladatellátási helyeként, funkciójában lesz újszerű a térségi iskolahálózat intézménye – derült ki az EMMI tájékoztatóból. A kijelölt intézmények alkalmassá válnak arra, hogy befogadó iskolák legyenek, amit a helybeliek mellett a közelben élő, felső tagozatos korú diákok is választhatnak. A stabil osztálylétszámokkal működő iskolák a feladatellátást biztosítani tudják. A kisteleülések lecsökkent tanulólétszámmal működő osztályai – a jogszabályok alapján – nem lesznek indíthatók – mutat rá a sajtóreferens. Az ilyen helyzetekre „rendszerszintű megoldást kell találni”, amire preventíven megteremti a lehetőséget a köznevelési intézményhálózat fejlesztése – fogalmaz a tájékoztatás. Cél, hogy a kisiskolások a saját megszokott környezetükben tudjanak iskolába járni, de lennie kell minden térségben olyan iskolának, amely a legmodernebb igényeknek megfelelő nevelést-oktatást biztosítani tudja az érintetteknek. A térségi iskolahálózat kialakításáról és fejlesztéséről egyelőre még nem született meg a miniszteri döntés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!