Közélet

2016.06.14. 09:11

A tanterv része lehet az oktatófilmje

Ezúttal nagy fába vágta fejszéjét a szolnoki Molnár H. Boglárka. A tehetséges filmes ugyanis oktatófilmet készít gimnazistáknak. Ennek kapcsán pedig már Skóciából is érdeklődtek, sőt Magyarországon állítólag a tantervi anyagba építenék az elkészült alkotást.

Bálint-Mátyus Krisztina

Boglárka a minap már le is forgatta az oktatófilmjébe szánt jeleneteket a Széchenyi Körúti Általános Iskolában, ahol segítségére voltak a diákok és egykori tanárai is. Mivel sűrű volt a forgatási nap programja, így csak a forgatás szünetében sikerült találkozunk – akkor mesélt terveiről.
–  Ez egy a gravitációs hullámokról szóló oktatófilm lesz, mégpedig gimnazistáknak – beszélt a részletekről Boglárka. – Ez persze elsőre talán kissé bonyolultnak tűnhet, de valójában nem az. A filmből minden információ kiderül majd. Mivel az anyag fiataloknak szól, ezért a legnagyobb kihívás az volt, hogy át kellett ültetni az egész témát az ő korosztályuknak megfelelő szövegkörnyezetbe. Amikor Gergely Árpád László, a Szegedi Tudományegyetem Elméleti Fizikai Tanszékének professzora megkeresett azzal, hogy el kellene készíteni egy ilyen témájú filmet, akkor először animációra gondoltunk. Ez azonban gyorsan megváltozott. Maga a forgatókönyv az én fejemből pattant ki, a párbeszédeket viszont már együtt írtuk Lacival, hiszen a szövegnek szakmailag korrektnek kellett lennie, bármennyire is „egyszerűsített” verziót jelenítünk meg. Hát igen… a „lebutítás”. Rengeteg órát ültünk egymással szemben, miközben Laci próbálta megértetni velem ezt az egész gravitációs hullámos, fekete lyukas „borzalmat” – mást nem tudtam még rá akkor mondani. Néha már a hajamat téptem, sokszor vitatkoztunk, de ennek egyszerű oka volt: ő nagyon tudományos, én meg nagyon nem. De miután magamba szippantottam a tudást, elkezdődhetett a valódi munka.

Végül a hetek, hónapok ötletelése meghozta a gyümölcsét, és egy kerek történetet sikerült összeállítani.
– A film egy idős fizikusról szól, akit Balog József tanár, színész alakít. Az ő életét mutatjuk be hétéves korától egészen idős koráig. Azt láthatjuk, hallhatjuk, amint a főszereplőnk elmagyarázza, hogyan jutott el odáig, hogy neki is tudósnak kell lennie. A filmben rengeteg kérdés merül fel: mi is történik most az univerzumban? Mi volt az ősrobbanás előtt? Miért nem esik bele Földünk a fekete lyukakba? A jelenetek bizonyára mindenki számára érdekesek lesznek, ugyanis ügyeltünk arra, hogy rövidek és lényegre törőek legyenek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Boglárka elárulta, hogy nagyon élvezte a forgatást egykori iskolája jelenlegi diákjaival, illetve a közös munkát a képen is látható Gergely Árpád Lászlóval FOTÓ: Csabai István
[/caption]

– Ahhoz, hogy a világról minél többet megtudhassunk, válaszokat kell kapnunk. Sajnos egyre kevesebben érdeklődnek a fizika tudománya iránt. Nem igazán telített szak az egyetemeken sem. A toborzást éppen ezért a gimnáziumban kell elkezdeni, hiszen meg kell kedveltetni a tudományt a diákokkal. Ehhez lesz tökéletes eszköz a film – számolt be erről már Gergely Árpád László, aki hozzátette: céljuk, hogy Magyarországon a fizikaórák tantervébe is bekerüljön az oktatófilm. Erre minden esélyük meg is van, sőt! A videó még el sem készült, de már most nagy népszerűségnek örvend: Skóciából például már jelezték, hogy szeretnék átvenni a kész anyagot.
– A film elkészítésének alakulásáról nemzetközi telekonferencián számoltunk be, ott kezdtek el záporozni a kérdések a külföldi szakemberek részéről azzal kapcsolatban, hogy ők is szeretnék a filmet bemutatni. Annyi biztos, hogy már most rengeteg támogatójuk akad ebben. Mi pedig szorítunk, hogy meg is valósuljon – tette hozzá a professzor.

Nem volt véletlen a helyszín

A forgatás egyik helyszíneként Szolnokot, vagyis szülővárosát választotta Boglárka, aki elárulta, ez tudatos döntés volt a részéről.

– A város és az iskola is közel áll a szívemhez, ugyanis jómagam is itt végeztem el az első nyolc osztályt. Nagyon jó volt újra találkozni az egykori tanáraimmal, az igazgatóval, akik mindig támogattak törekvéseimben. Igazából ebben az iskolában indultam el azon az úton, amelyen most járok. Mindig öröm ide visszatérni. Egyébként Szolnokon négy jelenetet vettünk fel, egyiket a Széchenyi-lakótelepen, a másik hármat pedig az iskolában.

– A város és az iskola is közel áll a szívemhez, ugyanis jómagam is itt végeztem el az első nyolc osztályt. Nagyon jó volt újra találkozni az egykori tanáraimmal, az igazgatóval, akik mindig támogattak törekvéseimben. Igazából ebben az iskolában indultam el azon az úton, amelyen most járok. Mindig öröm ide visszatérni. Egyébként Szolnokon négy jelenetet vettünk fel, egyiket a Széchenyi-lakótelepen, a másik hármat pedig az iskolában. Boglárka elárulta, hogy nagyon élvezte a forgatást egykori iskolája jelenlegi diákjaival, illetve a közös munkát a képen is látható Gergely Árpád Lászlóval FOTÓ: Csabai István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!