Közélet

2016.06.26. 09:30

Bárhol felbukkanhat egy gazdátlan virágcsokor

Hopp, itt egy virágcsokor! Ugyan miként kerülhetett a parkba, buszmegállóba, lépcsőházi kapuba? S főként hol a gazdája, mi legyen vele?

Szilvási Zsuzsa

Vajon hányan törik a fejüket tanácstalanul, ezeken a kérdéseken gondolkodva június 28-án? Aznap ugyanis mosolyra és befogadásra váró virágcsokrok lepik el az országot, köztük megyénk több települését is. A hazai virágkötők a tavalyi nagy siker után most ismét virágcsokrok ezreit helyezik el utcákon, köztereken, parkokban, hogy megtalálójuk arcára mosolyt varázsoljanak. Az apró figyelmességgel arra kívánnak rávilágítani, hogy a virágok fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban. Szépségükkel, bájukkal elkísérnek bennünket a bölcsőtől a sírig, részesei legnagyobb örömeinknek és bánatainknak. Boldogságot, jókedvet hoznak, elviselhetőbbé teszik a legnehezebb napokat is.

– A virágok az életünk minden szakaszában velünk vannak, mégsem figyelünk rájuk eléggé – mondja Békésiné Irina szolnoki virágkötő, aki megyénkből az elsők között csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. – Szeretném, ha kicsit több figyelmet fordítanánk rá, hogy mennyi örömet szerezhetünk egy-egy virágcsokorral. Tavaly igazán kedvező visszajelzéseket kaptam, akkor 14 csokrot helyeztem ki. Idén úgy tervezem, legalább húszat fogok készíteni, amelyek a város bármely pontján felbukkanhatnak június 28-án, a nap bármely szakában. Cserébe csak egy fotót várok a szerencsés megtalálótól, illetve a csokor új tulajdonosától.

Jászárokszállástól Mezőtúrig, Karcagtól Tószegig számos településen közterekre, parkokba helyezik majd ki a virágcsokrokat, melyeken egy kis kísérőkártya jelzi, hogy melyik virágüzlet virágkötői állították össze az árválkodó szépséget, kinek köszönhető az önzetlen gesztus. A megtalált virágcsokrok ingyen elvihetők, ám a készítők örömmel veszik, ha az új gazdik visszajeleznek a virágok további sorsáról. A kísérőkártyán található címre elküldött fotó elismerés és méltó köszönet a virágkötő számára. A visszaérkező fotóval a mosoly körbeér, visszajut ahhoz, aki örömmel, szakértelemmel és lelkesedéssel készítette, hogy egy számára idegen embernek boldog perceket szerezzen.
– Tavaly sajnos lemaradtam erről az akcióról, így már akkor elhatároztam, hogy idén mindenképpen csatlakozni fogok – teszi hozzá Pályi Mihály, aki Mezőtúron működtet virágüzletet. – Már most sokan kérdezik tőlem, mikor és hol találhatnak majd csokrokat. Persze előre nem árulhatom el, de úgy tervezem, a belvárosban, az újvárosi részen és a hídon túl is elhelyezek majd néhányat a nap folyamán. Remélem, örömmel fogadják majd a megtalálók ezt a kedves gesztust.

Tudta-e?

A Virágot egy mosolyért! címmel indított nagyszabású kezdeményezés a virágkötők összefogásának köszönhetően már második alkalommal valósul meg június 28-án. A The Lonely Bouquet néven futó nemzetközi kezdeményezés Nyugat-Európában és az Amerika Egyesült Államokban különösen népszerű, ehhez csatlakozik a magyar virágkötő társadalom is. A tavalyi Virágot egy mosolyért – Fogadj örökbe egy virágcsokrot! rendezvényt megelőzően Magyarországon évtizedek óta nem volt ekkora méretű, ilyen sok embert és helyszínt érintő virágos megmozdulás. Az esemény különlegességét az adja, hogy a virágokat nemcsak megcsodálni lehet, de a szerencsés megtaláló haza is viheti, vagy továbbajándékozhatja egy számára különleges embernek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!