Közélet

2016.06.17. 07:17

Burjánzik a gaz, megjelentek a rágcsálók

Alattyáni olvasónk tett észrevételt lapunknál, mert a szomszédságában található telken elburjánzott a gaz, megnőtt a parlagfű. Az önkormányzatnál felvetettük a problémát, a hivatal pedig gyorsan reagált. Ígéretet tettek, hogy azonnal levágják a füvet.

Banka Csaba

– Férjem és jómagam is tüdőproblémával küzdünk, így különösen érzékenyek vagyunk a levegőben szálló pollenekre, mind közül talán a parlagfűére a legjobban – mondta olvasónk, az alattyáni Szabó Pálné. – Ezért is jelent nagyon nagy problémát számunkra, hogy a szomszédunkban lévő telkeken nem gondoskodnak a gaz kiirtásáról. Két telekről van szó, ahol korábban egy-egy ház állt, de az elmúlt években mindkettő leomlott, tulajdonosaik pedig hagyták elgazosodni.
Olvasónk elmondta, hogy tudomása szerint nem tisztázatlan az érintett telkek tulajdonviszonya. Az utcaszomszédban lévő ingatlanban lakó férfi korábban elköltözött, a kertszomszédban lévő ház tulajdonosa szintén máshol talált otthont magának. Amikor pedig már egyértelművé vált számára, hogy nem tudja renden tartani a portát, akkor felajánlotta az önkormányzatnak, amit az el is fogadott.

– Jeleztem már a gondot, de egyelőre nem történt semmi – tette hozzá Szabó Pálné. – Nem értem, hogy az ingatlan tulajdonosát miért nem lehet kötelezni arra, hogy tartsa rendben a portát. Azt meg pláne nem tudom, hogy az önkormányzat miért nem nyírta még le a füvet a saját telkén ebben az évben. Tavaly legalább voltak itt néhányszor és lekaszálták, elvitték a gazt. Nagyon sok eső esett az elmúlt hetekben, rendkívül gyorsan növekszik a gaz. Megjelennek a rágcsálók, nem győzzük a csapdákat kihelyezni. Nagyon jó volna, ha történne ez ügyben valami.
A kialakult helyzetről Koczkás Gábor polgármesterrel váltottunk szót. Elmondta, hogy alaphelyzetben az ingatlanok tulajdonosainak kötelessége rendben tartani portájukat, illetve az ingatlan előtt egy meghatározott szakaszon a közterületet is. Ez a kötelezettség pedig attól független, hogy egy adott teleknek egy természetes személy vagy egy jogi személy (akár az önkormányzat) a tulajdonosa.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Amikor ott jártunk, Szabó Pálné még a kertszomszédságában álló méteres gazt mutatta. Az ígéret szerint az önkormányzat dolgozói haladék nélkül levágják a füveta telken FOTÓ: Banka Csaba
[/caption]

– Amennyiben egy ingatlantulajdonos nem teljesíti a kötelezettséget, az önkormányzat annyit tud tenni, hogy felszólítja, majd ha ez is hatástalan marad, akkor bírság kiszabása mellett intézkedik a zöldterület rendbetételéről – jegyezte meg Kozckás Gábor. – Ezt tudjuk tenni az említett esetben is azzal az ingatlannal, ami nem az önkormányzat tulajdona. Az valóban igaz – tette hozzá a polgármester –, hogy a hölgy kertszomszédjában lévő telek az önkormányzat tulajdonába került és idén kapacitás hiányában még nem jutottunk oda, hogy levágjuk ott a füvet. Ezt a hiányosságot azonban az elkövetkező napokban pótolni fogjuk, illetve nem csak az adott telken, hanem a település más, hasonló ingatlanán is elvégezzük a kaszálást, fűnyírást, a gaz kiirtását – mondta a településvezető.

Folyamatosan munkát ad a zöldterület

Kozckás Gábor polgármester elmondta, hogy a település zöldterületeinek gondozása, illetve a különböző közfoglalkoztatási programok végrehajtása folyamatosan ad feladatot az önkormányzat dolgozóinak. A feladatok végrehajtása mellett az elkövetkezőkben ügyelnek arra, hogy a közterületek rendben tartása mellett a lakatlan, de a község kezelésében, tulajdonában lévő telkeken is levágják a gazt.

Amikor ott jártunk, Szabó Pálné még a kertszomszédságában álló méteres gazt mutatta. Az ígéret szerint az önkormányzat dolgozói haladék nélkül levágják a füveta telken FOTÓ: Banka Csaba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!