Közélet

2016.06.06. 07:01

Ikrek minden mennyiségben

Bernáth József sztárséf emelte a hétvégi, kunhegyesi ikertalálkozó fényét. A jóképű fiatalemberrel – aki innen származik – nem győztek fotózkodni az esemény résztvevői, ő azonban állta is a sarat, csak úgy röpködtek a „na még egyet” kérések.

Tóth András

Talán kevesen tudják, hogy a városban rendeztek először az országban ikertalálkozót. Szentpéteriné Lévai Mária szervező elmondta, hogy két ikergyermeke ösztönözte 1998-ban arra, hogy ilyen jellegű rendezvényeken hozzon össze sorstársakat. Tőle tudjuk, hogy 1970 és 1990-es évek végéig negyven körüli ikerpár született a városban. Neki is nehéz volt kezdetben, hiszen még nem született a családban iker. Most viszont a gyerekeknek sanyarúbb a sorsuk, hiszen sok mindenben hasonlítják őket össze, azt hiszik az emberek róluk, hogy ők egy személyiség, úgy tekintenek rájuk, mintha mindenben egyformának kellene lenniük...
Az eseményen előadást tartott két ikertestvér is, dr. Tárnoki Ádám és Dávid, akik ikerkutatással foglalkoznak, illetve dr. Métneki Júlia, akinek testvére, Eszter csak azért nem lépett a mikrofonhoz, mert ő nem kutató.
Mindhárom szakember többször volt már a kunhegyesi találkozón, és mindig nagy örömmel is térnek vissza. Ádám és Dávid elmondták, együtt tanultak, együtt írták a doktorijukat is, és mindketten radiológusok.

A biológus végzettségű Júlia ehhez hozzátette, az országban a hetvenes években nőtt meg az ikerszületések száma, illetve most is magas a lombikbébiprogram miatt. Még megtudtuk tőle, hogy tizennyolc éves korukig teljesen együtt voltak, majd szüleik arra törekedtek, hogy külön pályára álljanak, így lett a testvére fogorvos. Huszonhárom éves koruk óta élnek külön, de a mai napig hiányolják egymást.
A még kétéves sincs Erdős Sanyika már nehezebben bírta a strapát, meglehetősen nyűgös volt a kis vasgyúró. Testvére, Dorina jobban bírta, hiába, a lányok szívósabbak... Édesanyjuk, a kunmadarasi Kálmán Anita elmesélte, a kicsik első gyerekek, és alaposan meglepődtek az érkezésükön. A családban ugyanis még soha nem volt iker. Most már könnyebb, hogy nagyobbak, de eleinte nagyon nehéz volt, Kálmán Lászlóné, Juci mama sokat segítetett és segít most is, ott volt velük a rendezvényen.


– Podmaniczki Laura, Podmaniczki Melitta – mutatkozott be a két tizenkét éves iker, akik Szolnokról érkeztek szüleikkel, Józseffel és a kunhegyesi származású Péter Szilviával. Apai részről voltak már ikrek a családban, de erről Szilvia mit sem tudott. Szilvia cisztával ment el orvoshoz, amikor közölték vele, két szívhangja van. Nagy volt a meglepetés, az apuka le is ült a hírre. Ám egyáltalán nem bánják, nagyon szeretik a tizenkét éves gyerekeket. Ahogy fogalmaznak, nem volt idő a szülés utáni depresszióra...

A sztárséf már imádja a karalábéfőzeléket

Bernáth József séf volt a rendezvény fővédnöke, ami nem véletlen, merthogy neki három testvére közül a középsők, Csaba és Zsolt ikrek. Az ikertalálkozón először volt jelen, és mindjárt rá is csodálkozott, hogy a városban milyen sok ikerpár él. A népszerű séftől megtudtuk, most jött ki egy gyerekszakácskönyvvel, ennek munkája kötötte le az elmúlt három és fél hónapját. Műsora során ugyanis rájött, hogy a gyerekeket is mennyire érdekli a főzés tudománya. És ha ők főzik az ételt, akkor hamarabb meg is kóstolják, és el is fogyasztják.

– És miközben ezt az egészet játéknak fogják fel, együtt vannak szüleikkel, ami manapság nem annyira jellemző – tette hozzá. József gyerekkorában egyébként nem szerette a karalábét, a kelkáposztát, a spenótot. Ám úgy van vele, meg lehet találni azokat a módokat, hogy ezeket szerethetővé lehessen tenni. Ma például imádja a különlegesen készített karalébéfőzeléket, mindenkinek ajánlja.

– És miközben ezt az egészet játéknak fogják fel, együtt vannak szüleikkel, ami manapság nem annyira jellemző – tette hozzá. József gyerekkorában egyébként nem szerette a karalábét, a kelkáposztát, a spenótot. Ám úgy van vele, meg lehet találni azokat a módokat, hogy ezeket szerethetővé lehessen tenni. Ma például imádja a különlegesen készített karalébéfőzeléket, mindenkinek ajánlja. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!