Közélet

2016.06.30. 15:46

Ösztönzik az egyetem szolnoki hallgatóit

Több szempontból is rendhagyóan kezdődött a városi közgyűlés soros, júniusi ülése csütörtökön.

M. G.

Az ’56-os forradalom kitörésének 60. évfordulójának évében – a lengyelországi Poznanban 1956. június 28-án kirobbanó népfelkelés, illetve az októberi magyar szabadságharc tiszteletére és emlékére – Szolnokon (is) lyukas nemzeti lobogó került a polgármesteri hivatal épületére, valamint a közgyűlésnek is helyet adó Hubay Ferenc-díszterem karzatára. A zászlókat Szalay Ferenc polgármester helyezte ki – Szabó István és Fejér Andor alpolgármesterek társaságában.

Ezt követően a MÁV-START Zrt., illetve a szolnoki MÁV Járműjavító tevékenységéről Csépke András vezérigazgató tartott tájékoztatót. Nyugdíjba vonulása alkalmából a képviselő-testület megköszönte a munkáját Juhász Gyulánénak, a „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezetőjének, akit helyettese, Fodor György vált a poszton. Az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezés jogosultsági körének kibővítésének hatására az egyedi térítési díjtámogatás jogosultsági feltételeit a közgyűlés tavaly októberi ülésén módosította. Az eltelt idő tapasztalatai alapján tovább szükséges emelni a támogatás jövedelemhatárát, amely így havi 57 ezer forintról 64 ezer 125 forintra emelkedik.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A szolnoki városháza épületére a szabadságharc szimbólumának számító lyukas zászlót helyezett ki Szalay Ferenc polgármester, illetve Szabó István és Fejér Andor alpolgármesterek FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

A közgyűlés a „Szolnok Város Ösztöndíja” megalapításáról is döntött. Ez év július 1-jén kezdi meg a munkáját a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola integrációjával létrejövő új intézmény, a Pallasz Athéné Egyetem. A helyi önkormányzat fontosnak tartja a Szolnokon és vonzáskörzetében élő fiatalok helyben tartását úgy, hogy a Pallasz Athéné Egyetemen tanuló térségi fiatalok felsőfokú tanulmányait ösztönzi. Ennek elősegítésére a város önkormányzata támogatni kívánja a város felsőoktatásában továbbtanuló helyi fiatalokat, és a célok érdekében a közgyűlés arról határozott, hogy megalapítja a „Szolnok Város Ösztöndíja” elnevezésű programját, melyben a Pallasz Athéné Egyetem együttműködő partner lesz.
Új látványelemmel bővül a Felső-szandai réten lévő körforgalom. Szeptembertől egy MI-24-es harci helikopter fogja jelezni, milyen alakulat állomásozik a városban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!