Közélet

2016.06.16. 10:05

Szolnoki szimfonikusok: túl az ötvenen...!

- Véget ért a jubileumi ötvenedik évadunk, de máris kezdődik az ötvenegyedik – mondta derültséget keltve Ignácz Ervin, a szolnoki szimfonikusokat és a Bartók Kamarakórust működtető nonprofit cég ügyvezetője.

SZOLJON

Ha a számokat nézzük, akkor meglehetősen munkás volt ez az ötvenedik évforduló, hiszen nyolcvanhat koncertet adott nem csupán Szolnokon, de az országban és a határon túl is a nemzeti minősítés kapujában álló zenei társulat. Ebből negyvenegy előadás a fiatalok zenei ismereteit tágította. Az évad során huszonnyolc magyar kortárs művet is megszólaltattak a zenészek. Előadásaik döntő hányadát belépődíj nélkül hallgathatták az érdeklődők. Miután mindkét "tagozat" profi, így a működés pénzügyi feltételeit is biztosítani kell. A zavartalan gyakorláshoz, fellépésekhez, utazásokhoz, hangszervásárlásokhoz, javításokhoz és persze a fizetésekhez évente legalább kétszázharminc-kétszázötven millió forint szükséges, aminek a felét az önkormányzat, mint fönntartó adja, egy nagyobb részt pedig – kevés híján 97 milliót – az állam utal, míg minden tizedik forintot pályázatokon sikerült elnyerni.

- Ebben az anyagi és anyagias világban, ahol a kalapács és az olaj mondja ki a döntő szót, a zene az érzéseké, az érzelmeké, a közönség jobbik énjére igyekszik hatni, az örömöt és a belefeledkezést adja. Ezt vallja zenekarunk és a Bartók kórussal együtt így szolgáltuk a zeneszerető és zeneértő közönséget – mondta lapunknak Ignácz Ervin a keddi évadzárón.
Izaki Maszahiro főzeneigazgató arról beszélt, hogy már nemzetközi híre van a zenekarnak, minden évben fejlődtek idáig, minden esztendőben egyre színvonalasabb produkciókra képesek, nincs miért szégyenkezni, vagy kishitűnek lenni. Ha bárhol szóba kerül a szimfonikus zenekar, csak elismeréssel, a dicséret hangján beszélnek róluk.

Szalay Ferenc polgármester köszönte az egész évi nagyszerű munkát mindkét zenei társulatnak. Mint mondta: - Értékük pénzben nem mérhető, de abban igen, hogy mélyen belegyökereztek a város kulturális életébe számtalan általuk létrejött művészi élményen keresztül. Amit Önök teljesítenek, az szolgálat, amiért csak a legnagyobb köszönet jár, hiszen nagyon magas színvonalat képviselnek. Mint mondtam: ez nem mérhető pénzzel, de tudom, hogy a működéshez az is kell. Mindenkit megnyugtatok, mindenkinek a szemébe mondhatom: bármi nehézség támad, mi segítünk. Olyan ebben az évadban sem fordulhat elő, hogy némi pénzhiány miatt fönnakadás legyen a munkájukban. Nem lesz pénzügyi gond, ezt garantálom – hangsúlyozta.


Szóba hozta, hogy a város két zeneiskolája zsúfolásig van növendékekkel, akik közül sokan éppen a szimfonikusok vagy a kórus előadásai nyomán határoztak a komolyabb zenei tanulmányok mellett. Mint mondta, egy valódi próbaterem, ami mindkét társulat végleges és végre kényelmes otthona lehet, egyelőre még várat magára. – Mi, a fönntartók dolgozunk azon, hogy a kalapács és az olaj megtermelje azt a pénzt, amiből a zene szentélye megépülhet – húzta alá a város vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!