Közélet

2016.08.14. 18:45

A Jászkunságban is kevés a vértartalék

A nyár a feltöltődésről szól, most itt a lehetőség, hogy Ön is feltöltsön másokat! – ezzel a szlogennel hív véradásra a Magyar Vöröskereszt.

SZ. ZS.

A nyári időszakban a szabadságolások, a szezonális allergia és a kánikulai meleg miatt minden évben kevesebb a véradó. Ilyentájt húsz-harminc százalékban csökken a segíteni szándékozók aránya.
– Az elmúlt hetekben-hónapokban egyre csökkenő tendenciát mutat a véradáson megjelenő véradók száma, miközben ezekben a hónapokban a sok baleset sérültjének ellátása miatt bizony megnövekszik a vérigény is – emelte ki Gulácsiné Molnár Etelka megyei véradásszervező koordinátor.

– Az idei nyáron augusztus első hetében nyújtották legkevesebben karjukat véradásra országszerte. A megyei adatok gyakorlatilag megegyeznek az országos tendenciákkal, nálunk is hasonló a helyzet. Érezhető, hogy a szabadságok miatt kevesebben jönnek vért adni, de a munkahelyeken is nehezebb a szervezett véradásokat megszervezni. Épp ezért rendszeresen kitelepülünk a nagyobb rendezvényekre, fesztiválokra, falunapokra, gyakorlatilag „helyükbe megyünk” a véradóknak. E hét végén például a mezőtúri Túri Vásáron vettünk részt, ahol a délelőtti órákban volt lehetőség a véradásra. A szokásos menetrend szerint a megye településein is szervezünk akciókat a hétköznapokon, illetve a szolnoki vérellátóban is mindenkit várnak a korábban megszokott rend szerint.

A Magyar Vöröskereszt arra kér mindenkit, aki egészségesnek érzi magát, vegyen részt véradáson és buzdítsa erre ismerőseit, barátait is. Az utóbbi időben emellett felerősödött az irányított véradásra való ösztönzés is. Ennek elsődleges oka, hogy a közvetlenül érintettek – hozzátartozók, barátok – általában könnyebben ráállnak, hogy saját vérükkel segítsenek a rászoruló hozzátartozóiknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!