Közélet

2016.08.24. 19:01

A szegények is megkaphatják a végtisztességet

Tény, hogy igencsak zsebbe kel nyúlnunk, ha elhunyt hozzátartozónkat méltó körülmények között szeretnénk végső nyugalomba helyezni. De mi történik, ha az illetőnek nincs rokona, vagy nem tudja megfizetni a temetés költségeit?

Szoljon.hu

A méltó végtisztességhez való joga abban az esetben sem sérülhet senkinek, ha nincs intézkedő hozzátartozója. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha van ugyan közeli hozzátartozó, de az anyagi helyzete nem teszi lehetővé a temettetését.

Mivel ez a probléma többek között kórházakban fordulhat elő, ezért az ebben az esetben szükséges teendőkről megkérdeztük dr. Lippai Norbertet, a szolnoki Hetényi Géza Kórház megbízott orvos-igazgatóját. A kapott tájékoztatás szerint ilyenkor úgynevezett szociális temetés keretében az illetékes önkormányzat feladata a méltó végtisztesség megadása, ami a sírkertekben erre a célra kialakított parcellákban történik. Arról tehát szó sincsen, hogy ilyen esetben a földi maradványok például tudományos, vagy oktatási célból a kórházban maradnának.

Utóbbira ugyan van lehetőség, de a törvény által szigorúan szabályozott módon. Földi maradványainak tudományos célra való felhasználásáról bárki kizárólag saját maga dönthet, egy, még életében hozott és írásba foglalt formában. Ebben a négy hazai orvosi egyetem egyikét hatalmazza fel testének erre a célra történő átvételére, ami az elhalálozást követően csak ennek az okiratnak az alapján történhet meg.

– Aki nehéz anyagi helyzete miatt nem tudja közvetlen hozzátartozóját eltemetni, az kérheti attól az önkormányzattól az úgynevezett szociális temetést, ahol a családtag elhunyt, például kórházban, idősotthonban. Szolnokon ilyen esetben a halottat elhamvasztják, s egy rövid szertartás után, melyen a hozzátartozók is természetesen részt vehetnek, a ravatalozó mellett lévő urnasírokban helyezik el – tájékoztatta lapunkat Pókász Endre sajtószóvivő.
– Egy ilyen temetés költsége százhuszonötezer forint. Amennyiben a hozzátartozók szeretnék, akkor ők csináltathatnak feliratot az urnasírra, ez ugyanis alaphelyzetben nincs benne a köztemetésben.

– A hozzátartozó hamvait egyébként a család bármikor elviheti, ha úgy gondolja. A költségeket a város a temetésre kifizeti a ravatalozót működtető Szollak Kft-nek, majd a hagyatéki eljárást követően kéri a hozzátartozóktól annak megtérítését. Ezt, amennyiben az érintettek kérik, vissza lehet fizetni részletekben, de adhat egyedi kedvezményt is a város, ha például olyan nehéz anyagi körülmények között él a család, akkor akár el is tekinthet a visszafizetéstől – világított rá a sajtószóvivő.

– Karcag önkormányzati tulajdonban lévő temetőt nem tart fenn, illetve nem üzemeltet – tudtuk meg  dr. Bukács Annamáriától, a helyi igazgatási és szociális iroda vezetőjétől. 2014-ben az önkormányzatnak mintegy harmincöt esetben kellett közköltséges temetés elrendeléséről gondoskodnia; 2015-ben ez a szám huszonhétre csökkent, azonban az idei évben már augusztusra elérte a közköltséges temetések száma ugyanezt az adatot. A viszonylag magas szám a Kátai Gábor Kórház vonzáskörzetéből is adódik. A képviselő-testület által hozott, a települési támogatások rendszeréről szóló rendelet alapján az arra rászoruló hozzátartozója halála esetén egyszeri rendkívüli települési támogatásban részesülhet, melynek összege nem lehet kevesebb huszonötezer forintnál, és nem haladhatja meg az ötvenezer forintot. Idén eddig ötvenhárman részesültek ilyen támogatásban.

A megye legkisebb településeként számon tartott Hunyadfalván a tizenötezer forintnyi temetési segélyen túl az önkormányzat visszatérítendő kölcsönnel tudja támogatni a nehéz anyagi helyzetben lévő hozzátartozókat, akik gyakran rá is szorulnak arra, hogy éljenek e lehetőséggel.
– Önkormányzati temetőnk van, nálunk nem magasak a temetkezési költségek – mutatott rá Vékonyné Házi Eszter polgármester.
– Az egyszemélyes sírhely ötezer, a kétszemélyes nyolcezer forintba kerül, a ravatalozás költsége is nyolcezer forint körüli összeget tesz ki. Ennek ellenére a temetések hatvan százalékában a kölcsönt is kérni szokták...

Jászberényben külön parcellába temetnek ilyen esetben

ászberényben is van arra lehetőség, hogy a rászoruló családoknak hozzátartozójuk eltemetésében segítséget nyújtson az önkormányzat. Dr. Gottdiener Lajos jegyző érdeklődésünkre elmondta, hogy kétféle lehetőség áll az önkormányzat rendelkezésére. Egyrészt önkormányzati támogatásként tud – korábban temetési segélyként szerepelt – anyagi segítséget nyújtani a hozzátartozóknak. Másrészt pedig az olyan elhunytaktól, akiknek nincs hozzátartozója - vagy épp a hozzátartozók nem rendelkeznek semmilyen anyagi tartalékkal – a város költségén, urnás temetéssel vesznek búcsút. A köztemetések végrehajtáésára az önkormányzat és a temető fenntartója között született megállapodás alapján, az Új temető egyik parcelláját jelölték ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!