Közélet

2016.08.26. 11:21

Amikor jelez a rendőr

VÉLEMÉNY „A közlekedésben részt vevők alig-alig találkoznak a gyakorlatban a rendőri karjelzésekkel. De ez olyan, mint az idegennyelv-tudás. Ha nem használjuk, folyamatosan kopik.”

Gutai István

Folynak az útfelújítások a megyeszékhelyen. A szolnoki úthálózatra ez rá is fér. Az aszfaltozás hozadékaként átmenetileg szabadságra mentek a közlekedési lámpák. Az ilyesmi különösen a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban okoz dudálást, anyázást, tétovázást.

Az egyik kereszteződésben sárga mellényes útépítő ereszti át a forgalmat több-kevesebb sikerrel. A másikban azonban rendőr irányítja az autókat és a gyalogosokat. A körforgalmak, jelzőlámpák térnyerésével arányosan egyre kevesebb szükség van forgalomirányító rendőrökre. Ez azt is jelenti, hogy a közlekedésben részt vevők alig-alig találkoznak a gyakorlatban a rendőri karjelzésekkel. Holott ezek ismerete is része az autóvezetési ismereteknek. De ez olyan, mint az idegennyelv-tudás. Ha nem használjuk, folyamatosan kopik.

A magyarokra jellemző közlekedési kulturálatlanság sem könnyíti meg a helyzetet. Ám éppen az útépítéses időszak mutatja, hogy mekkora szükség is van arra, hogy akár napi szinten is gyakorolhassa ilyetén tudását a közlekedési rendőr, illetve az autós is gyakrabban tapasztalja meg, melyik karjelzés mit is jelent.

Már a sárgán villogó jelzőlámpák is nehézséget okoznak az autósok jelentős részének. Ha nincs egyértelmű fényjelzés, máris megakad a forgalom.
A rendőri karjelzés viszont egyértelmű. Ha ismerjük a kódot. Ám ezen ismeretünk éppenséggel a ritka használat miatt hiányos. A magam részéről üdvözlöm a forgalomirányító rendőrök jelenlétét a kereszteződésekben. Már csak azért is, mert nekem, autósnak sem árt.
Folyhat a karos forgalomirányítás a megyeszékhelyen. A szolnoki autósokra ez rá is fér.

VÉLEMÉNY „A közlekedésben részt vevők alig-alig találkoznak a gyakorlatban a rendőri karjelzésekkel. De ez olyan, mint az idegennyelv-tudás. Ha nem használjuk, folyamatosan kopik.” Gutai István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!