Közélet

2016.08.10. 07:04

Életveszély minden percben

Megkezdték az úgynevezett „mászhatatlan” oszlopok telepítését Jászladányon, hogy elejét vegyék a kampós áramlopásoknak.

Banka Csaba, Gedei Szilárd

Néhány speciális villanyoszlop már áll, de hogy valóban beváltják-e a hozzá fűzött reményeket, arról ősszel lesz majd tapasztalata a helybelieknek. Fontos lenne a mielőbbi megoldás, a kampózás ugyanis a Jászság, sőt a megye más részein is nagy gondot jelent.

Korábban többször írtunk arról, hogy néhány más településsel együtt – Jászladányban is aggasztó méreteket öltött az úgynevezett kampós áramlopás. A szó szerint életveszélyes módszer lényege, hogy a villanyoszlopokat megmászva egy kampóval rácsatlakoznak a légvezetékekre, és onnan közvetlenül a lakásokba – esetenként az ablakon keresztül – vezetik a villamos áramot.

A ladányiak kezdeményezésére több alkalommal is tartottak már razziát az érintett területeken, de ezeknek hosszabb távon alig volt következménye. Az áramlopás tényének rögzítését, az illegális vezetékek megszüntetését követően nem sokkal ismét csak megjelentek a kampós vezetékek, és minden ott folytatódott tovább.
– Szinte a csodával határos, hogy még egyetlen tragédia sem történt eddig a kampózás miatt – mutatott rá Bertalan László a helyi polgárőrség vezetője, önkormányzati képviselő. 
– Hiába jártuk végig az elmúlt években, illetve már idén is a területet a rendőrséggel, az áramszolgáltatóval, az alapvető probléma nem szűnt meg.
A polgárőrvezető hozzátette, rengeteg panasz érkezik a lakosság részéről, hogy a „kampós rácsatlakozások” következtében, akár napjában többször is órákon át szünetel az áramszolgáltatás. Nem egyszer előfordult, hogy a hűtőszekrényekben kiolvadtak a húsok, megromlottak az ételek, olyan sokáig nem tudták visszakapcsolni az áramot.

Többszöri ígéret után – tudtuk meg Bertalan Lászlótól – az elmúlt hetekben a szolgáltató megkezdte az úgynevezett mászhatatlan villanyoszlopok telepítését. A tizennégy méter magas hengeres villanyoszlopokra elvileg az arra nem hivatottak nem tudnak feljutni, ráadásul a vezetékek az oszlopok közelében szigeteltek. Nagyon remélik a helybeliek, hogy a telepítéseket követően valóban fizikai gátat jelentenek majd ezek az oszlopok a tolvajok számára. Az önkormányzati képviselő hozzátette, mindezek mellett is szükségesnek érzik, hogy törvényi változás is kövesse az intézkedéseket.

Honlapunkon is olvashattak arról, hogy Pócs János országgyűlési képviselő nemrégiben javaslattal fordult a belügyminiszterhez, hogy szigorítsák az említett áramlopásokhoz kapcsolódó büntetési tételeket. Javaslata szerint egyrészt az áramlopás a közveszély okozás alapján a legsúlyosabb bűncselekmény kategóriába kerülne, másrészt vonatkozna rá a közérdekű üzem működésének megzavarása bűntett kategóriája is, ez alapján akár ötéves börtönnel is büntethetnék az ilyen bűncselekményeket. Pócs János a napokban elmondta, hogy a kormánypárti frakció a törvényalkotási szünetet követően szeptemberben tárgyal a felvetett kérdésről. A mielőbbi megoldás azért is sürgős lenne, mert messze nem csak Ladány, illetve a Jászság problémái a kampózós áramlopások.

Tavaly október végén egy szomorú őszi napon például többtucatnyi egyenruhás lepte el az áramszolgáltató szakembereivel közösen Tiszaburát, hogy elejét vegyék a tömeges áramlopásoknak. Honlapunk akkori beszámolója szerint az összehangolt áramrazzia eredményeképp csak azon az egy napon közel harminc ingatlannál fedeztek fel illegális áramvételezést a településen. A rendőrség szerint a helyiek nagyjából azonos módszerrel követték el a lopásokat: „a hálózati fővezetékre csatlakoztak rá szabálytalanul, és az áramot közvetlen az otthonukba vezették...”.

De volt már ilyenre példa a megyeszékhely egyes részein is, januárban pedig Zagyvarékason találtak a rendőrök és a szolgáltató emberei jogtalan áramvételezést fél tucat háznál. Nagyon komoly problémát jelent a téma Tiszaföldváron is, ahol a homoki részen is egyre elterjedtebb ez a fajta tolvajlás.
– Ezzel a jelenséggel az ország minden részében találkozunk, a mértéke a gazdasági helyzettől függ – mondta korábban egy eset kapcsán lapunknak Egyházi Nikoletta, az E.On Hungária Zrt. szóvivője. Az áramszolgáltató egyébként a legtöbb esetben hiába szab ki komoly büntetést – sem ez, az egyébként a legtöbb esetben behajthatatlan bírság, sem a rendőrségi eljárások nem rettentik el a kapmózással áramot lopó, jellemzően nehéz anyagi helyzetben élő családokat...

Több esetben is eljárt az ügyészség

A Szoljon.hu érdeklődésére dr. Busku Terézia, a megyei főügyészség szóvivője elmondta, hogy a jelenleg érvényes szabályok alapján is több, a kampózással összefüggő áramlopási ügyben is eljárt az ügyészség. Március 1-től tizenöt esetben vádemeléssel vagy vádjavaslattal zárult az eljárásuk. Az ügyek közül összesen csak két esetben alkalmaztak próbára bocsátást, a legtöbbször azonban ítélet született, amelyek végrehajtását vagy felfüggesztették, vagy közérdekű munkavégzést róttak az érintettekre.

A térségben zajló áramlopási ügyek számáról a megyei rendőr-főkapitányságot is kérdeztük. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

A térségben zajló áramlopási ügyek számáról a megyei rendőr-főkapitányságot is kérdeztük. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!