Közélet

2016.08.10. 11:05

Gyengülőben

VÉLEMÉNY Egyre kevesebben termelnek élelmiszert, mert nem éri meg, ennek ellenére soha ekkora kínálat nem volt a boltok polcain, mint manapság. Furcsa, nem?

Barta Zsolt

Nyakunkon a parlagfűszezon. A következő hetekben több százezer embernek teszi tönkre a napjait a betegség. Ez az a civilizációs „kór”, amelyet az emberiség magának köszönhet. Az allergia ugyanis annak az életmódnak a következménye, amelyben jól érezzük magunkat. Érdekes, hogy a nagyszüleinknek fogalma sem volt azokról a civilizációs betegségekről, amelyek megkeserítik az életünket.

A tanyasi ember nem küszködött magas vérnyomással, a rákot nem ismerte. Nyáron napi 12–14 órát dolgozott, télen meg otthon pihent. Mindennek megvolt a helye és az ideje az emberek életében. Aki annak idején nem volt katona a faluban, annak nem volt becsülete a lányok előtt. Az meg elképzelhetetlen volt, hogy valaki 25 évnyi szolgálati idő után ereje teljében elmenjen nyugdíjba. A társadalom immunrendszerének alapjait azok a szoros emberi kapcsolatok adták, melyek segítségével családi házak épültek kalákában. A háztájiban megtermelt paprikát is így szedték le rokoni közösségek a barátok segítségével.

Ma már nem épülnek baráti segítséggel lakások, a kertekben sem paprika vagy paradicsom nő, hanem tuja díszeleg. Nem csak a társadalom immunrendszere gyengül, hanem az emberi szervezet védekezőképessége is. Egyre kevesebben termelnek élelmiszert, mert nem éri meg, ennek ellenére soha ekkora kínálat nem volt a boltok polcain, mint manapság. Furcsa, nem? A tudósok azt mondják, hogy egy-egy élelmiszeripari gyár ma már nemcsak nyersanyag-feldolgozó, hanem egyre inkább vegyipari műhely. Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy a hazai lakosság jelentős része küszködik valamilyen allergiával. Nem ok nélkül.

VÉLEMÉNY Egyre kevesebben termelnek élelmiszert, mert nem éri meg, ennek ellenére soha ekkora kínálat nem volt a boltok polcain, mint manapság. Furcsa, nem? Barta Zsolt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!