Közélet

2016.08.11. 18:36

Kutya tanulva

VÉLEMÉNY Mert bizony itt van a „kutya elásva”: a legtöbb esetben elkerülhető lenne a tragédiával végződő találkozás.

Joó Zsuzsa

Az elmúlt években számos hír röppent fel azzal kapcsolatban, hol, hogyan támadott kutya gyermekre. Az is tragédia, amikor felnőttre ugrik rá a vicsorgó eb, ám ha egy védtelen csöppséget kezd marcangolni a vérszomjas állat, szívünk megszakad a sikoltozó gyermekért. Előző mondatom (talán sokaknak fel sem tűnt) tele van sztereotípiával. Hiszen azt feltételezzük, hogy az áldozat mindig ártatlan, a kutya pedig puskavégre való veszett jószág.

Holott ez nem mindig van így. Egyebek között erre hívta fel a figyelmet az a bejárós tábor, mely a célból szerveződött gyermekeknek, hogy megtanulják a négylábúakkal való helyes kommunikációt. Mert bizony itt van a „kutya elásva”: a legtöbb esetben elkerülhető lenne a tragédiával végződő találkozás, ha mindenki tudná, hogyan kell viselkedni a négylábúak bizonyos reakcióját látva. A szakemberek úgy vélik, igenis szükséges lenne minden gyermeket közelebbről is megismertetni az állatok viselkedésével.

Jó lenne megértetni gyerekkel-felnőttel, hogy a bottal hadonászó, sikoltozó gyerek például csak hergeli az amúgy is izgatott ebet. Hogy nem segít az sem egy idegen kutyával való találkozáskor, ha a pici rohan előle vagy pont ellenkezőleg: fölé magasodva meg akarja rúgni. Szerencse, hogy van néhány lelkes tréner, aki – felismerve ennek fontosságát – nyílt napokat, bemutatókat, sőt táborokat szervez diákoknak, akik itt elsajátíthatják a felelős állattartás alapjait. Ami feltétlenül fontos (lenne), hiszen a kutyák-macskák kikerülhetetlenül, mellettünk, velünk élnek. Sokszor csak rajtunk múlik, hogy békességben-e.

VÉLEMÉNY Mert bizony itt van a „kutya elásva”: a legtöbb esetben elkerülhető lenne a tragédiával végződő találkozás. Joó Zsuzsa -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!