Közélet

2016.08.08. 18:00

Már az anyatej sem a régi...

Az anyatejnél nem létezik jobb táplálék a kisbaba számára. Különböző okok miatt sok kisgyermek mégis kénytelen úgy felnőni, hogy nem kap eleget belőle.

Szilvási Zsuzsa

Augusztus 1-je 1992 óta hivatalosan is az anyatejes táplálás világnapja, míg augusztus első hete a szoptatás hetének számít. A védőnők ily módon is ráirányítják a figyelmet arra, hogy az anyatej pótolhatatlan. Ráadásul a szoptatás azon túl, hogy segíti az anya és gyermeke közti testi-lelki kapcsolat kiépülését, biztonságérzetet ad a picinek, segíti a baba immunrendszerének a fejlődését is.

A magyar dietetikusok a szoptatás hete alkalmából közleményükben hangsúlyozták, hogy az anyatej a legjobb táplálék a baba számára. Sajnos azonban sokan közülük mégsem kapják elég sokáig. Egy friss felmérés szerint az első három hónapban tízből kilenc anya szoptatja gyermekét világszerte, ám később ez a szám drasztikusan csökkenni kezd: féléves korukra a csecsemők fele, egyéves kor felett pedig már csak a babák negyede kap anyatejet.

Hogy miért, annak hátterében számos ok állhat, vannak, akik szeretnék szoptatni babájukat, de nem tudják, s olyanok is, akik úgy vélik, a modern tápszerekkel helyettesíthető az anyatej.
– Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos az anyatejes táplálás – emelte ki kérdésünkre válaszolva Józsáné Csányi Mária szolnoki dietetikus.
– Szerencsére egyre többen vannak tisztában azzal, hogy az édesanya teje a legjobb összetételű táplálékforrás a kisbaba számára, ám nem csupán az. Olyan immunerősítő anyagokat tartalmaz, amely nem csak a szoptatás idején védi meg a betegségektől a picit, de jó eséllyel később is sokkal kevesebbet lesz beteg, mint azok a társai, akik nem, vagy csak rövid ideig kapnak anyatejet.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] A hét végén rendezték meg a szolnoki Széchenyi-lakótelepen az I. Életadó Családi Fesztivált, melyen egyebek mellett az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a résztvevők (képünkön) figyelmét FOTÓ: Fodor Orsolya
[/caption]

– Szembetűnő ez a mindennapi munkám során is, hiszen megyeszerte több óvoda számára állítok össze étrendeket. Feltűnően sok mostanában a különböző táplálékallergiában szenvedő kisgyermek, aminek az is lehet az oka, hogy az első hónapokban nem juthattak hozzá elegendő anyatejhez. Jómagam minden környezetemben lévő kismamát arra biztatok, hogy minél tovább szoptassa gyermekét – tette hozzá a táplálkozási szakértő.

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek gazdasági szempontok is, ha az anyatejes táplálásról esik szó. Az anyatej ugyanis tökéletes, biztonságos és olcsó tápanyagforrás. Ugyanakkor természetes, „megújuló” élelmiszer, környezetbarát, hulladékmentes, mert előállítása, szállítása és csomagolása nem szennyezi a környezetet.
– Fontosnak tartom, hogy a kislányom minél tovább anyatejet kapjon – mondta el a szolnoki G. Judit, aki másfél éves gyermekét még mindig szoptatja.

– Úgy gondolom, amíg van elég tejem és Hanna igényli, kapni fogja. Természetesen más ételeket is eszik már, de egyelőre még fontos táplálékforrást jelent neki a tejem, ráadásul olyan meghitt, megnyugtató időszak mindkettőnk számára a szoptatás, amelyet nem adnék semmiért. Mivel szerencsére meglehetősen sok tejem van, más édesanyákat is segítek, a kislányomnak két tejtestvére is van. Így ők, ha nem is saját édesanyjuktól, de mégis kaphatnak anyatejet.

Jelentősen emelkedik az anyatej ára

Hosszú idő után végre jelentős mértékben – másfélszeresére – emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást. Az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot kapnak az anyatej literjéért azok az édesanyák, akik anyatejgyűjtő állomáson adják le az anyatejet. A gyűjtőállomásokon leadott anyatejért kapott juttatás adómentes jövedelemnek számít, ugyanakkor ingyenes a rászorulók számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!