Közélet

2016.08.11. 12:00

Rabok újították fel zárkáikat

30 millió forintnyi fejlesztést végzett a szolnoki büntetés- végrehajtási intézet. A munka során teljes egészében a fogvatartottak újították fel a zárkákat.

G. I.

A szolnoki büntetés- végrehajtási intézetben jelenleg száznegyven fogvatartott tölti jogerős büntetését, vagy várja ítéletét. A börtön telítettsége ezzel 127 százalékos, amely még így is alatta marad a 140 százalékos országos átlagnak. Az Európai Emberi Jogi Bíróság évről évre több tízmillió forint kártérítésre kötelezi Magyarországot a nem megfelelő börtönviszonyok miatt.

<hiredtes>

A szolnoki bv.-intézet saját erőből mintegy harmincmillió forintnyi fejlesztést végzett, végeztetett el. Leválasztották az illemhelyeket a zárkáktól, ezt eddig egyetlen függönnyel oldották meg.
– A munka dandárját: szakmai munkát és segédmunkát teljes egészében a fogvatartottak végezték. Elhordták az építési törmeléket, vakoltak, festettek – mondta Tóth Gábor ezredes, a szolnoki intézet parancsnoka.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Lajtár József (középen) és Tóth Gábor avatta fel az új zárkát FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Az állandó strasbourgi büntetések miatt a kormány kilenc új börtön megépítése mellett döntött. A Büntetés- végrehajtás Országos Parancsnokságának javaslatára ezeket az intézeteket az ország azon területein építik meg, ahol az átlagot meghaladó a bűnügyi fertőzöttség.
– Ez a kilenc börtön több megyét fog érinteni, többek között itt, Szolnok megyében is épül egy ezerfős börtön Kunmadarason. Ezzel az építkezéssel, ezzel a beruházással megszűnik a túlzsúfoltság valamennyi börtönünkben 2018 végére – mondta Lajtár József bv. vezérőrnagy, az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese.
Büntetés-végrehajtási szakemberek szerint egy ötszáz fős börtön 200–250 embernek ad munkát, így Kunmadarason és környékén is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!