Közélet

2016.08.07. 13:33

Vajon mitől büdös az ivóvíz?

Büdös, ihatatlan vízre panaszkodnak a tiszaföldváriak, akik nem csak inni nem tudnak és akarnak a vízből, de szerintük még fürdésre is alkalmatlan. Vajon mi okozza a kellemetlen szagot? Ennek jártunk utána.

Szoljon.hu

– Kedden tapasztaltuk először, hogy rettenetesen büdös a víz, ami nem csak fogyasztásra, de szerintünk még fürdésre is alkalmatlan – meséli a tiszaföldvári Kocsisné Vörös Marianna. – Amikor a fiam kijött a zuhany alól, olyan szaga volt, mint egy rókalyuknak. Megkérdezte, mitől van ez anya? Mire rájöttünk, hogy olyan a víz, mintha szennyvíz lenne. Erre telefonáltam a vízművekhez, ahol azt mondták, hogy éppen tisztítják a rendszert, és javasolták, addig, amíg ilyen a víz minősége, igyunk ásványvizet.

Az édesanya panaszát a Facebookon is megosztotta, ahol több lakos is jelezte, hogy hasonló gondjuk van a földvári vízzel. Egy hozzászóló elmesélte, ő már tavaly kérte a víz ellenőrzését, hasonló okok miatt. Felvetésére neki úgy magyarázták a szakemberek, hogy az elöregedett, rozsdás csövekből került bele a kellemetlen szagot adó anyagok egy része. Ezeket a csöveket mostanság cserélik, így türelmet kértek tőle.
– Csak a türelem már elfogyott, mert ez a beszélgetés már hónapokkal ezelőtt történt – írta hozzászólásában Anita. 

Mások gyomorfájásra, hasmenésre panaszkodtak. Azt mondták, ők már régóta csak ásványvizet fogyasztanak, nem bíznak a földvári vízben. Hogy mindezek a tünetek valóban a víztől vannak-e vagy mástól, nem tudni, de azzal mindenki egyetértett, hogy a víznek igenis szaga van. A helyiek felvetéseivel lapunk megkereste a Tiszamenti Regionális Vízműveket, akik azt válaszolták levelükben, hogy a társaság a fogyasztók igényeit folyamatosan szem előtt tartva végeztet rendszeresen vízvizsgálatokat a megfelelő vízszolgáltatás érdekében Tiszaföldváron is. Az akkreditált laborban végzett vizsgálatok minden esetben megfelelő eredményt hoztak, ezért hatósági kötelezés sincsen érvényben rossz vízminta miatt.
Kormos Helga marketingmenedzser elmagyarázta, hogy a város ivóvízhálózatának irányított mosatása éppen most zajlik. Tiszaföldvár vízvezetékrendszere három részre van osztva, amelyből két körzetben már megtörtént a szükséges mosatás. A kellemetlen szagnak pedig az lehet az oka, hogy az ivóvízhálózat túlnyomó részt 40-50 éves, úgynevezett AC vezeték, amely több helyen nem körvezetékesített. Ez okozhatja a pangó vizet, ami miatt a fogyasztók a vizet a megszokottól eltérő minőségűnek érzékelhetnek.

Tiszaföldváron egyébként a víztermelésben, a víztisztítási technológiában az elmúlt időszakban nem történt változás. A város ivóvízrendszereinek modernizációja is fejlesztési prioritást élvez, az Ivóvíz Minőség Javító Program megvalósítása is jelenleg zajlik. Befejezéséig viszont úgy tűnik, a továbbiakban is előfordulhat, hogy kellemetlen szagú, de egészségre ártalmatlan lesz a víz.

Egy új kút vize is okozhatja a problémát

Tiszaföldvár polgármesterétől, Hegedűs Istvántól is megkérdeztük, vajon érkezett-e a hivatalhoz ilyen témájú problémafelvetés. A településvezető elmondta, nem hallott ilyenről, de elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos településrészeken nem a megszokott ízű vagy éppen kellemetlen szagú a víz. A vízművek magyarázata mellett ő még azt is lehetséges okként említette, hogy most tesztelik az új víztisztítóművet a városban, ez rengeteg víz használatával jár. Ezt a vizet az ivóvíz-hálózatból vonják ki. Hogy ne csökkenjen a lakosok felé a víznyomás, valahonnan pótolni kell a kivett mennyiséget. Ezért most olyan kút vizét is belekeverik a vízháló zatba, amit eddig nem, vagy nagyon ritkán használtak. Természetes, hogy az új kút vize másabb ízű, szagú, nem olyan, mint amit a tiszaföldváriak megszoktak. A nyári időszakban Hegedűs István szerint többször is előfordulhat, hogy nem a megszokott ízű-szagú víz folyik majd a csapból. Az új tisztító próbaüzeme egyébként egész évben tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!