Közélet

2016.08.05. 06:52

Visszadrágult a sertéshús

A sertés tőkehúsok áfájának csökkentésével ígéretesen mérséklődött a sertéshús ára.

Kovács Berta

Az első hónapokat követően azonban a vásárlók azzal szembesülhettek, hogy az árak ismét elkezdtek kúszni felfelé, ma pedig egyes helyeken már a forgalmi adó csökkentése előttihez képest is drágábban juthatunk hozzá a malachúshoz.

Míg az első negyedévben nyolc-kilencszáz forintos árakon vehettünk például egy kiló sertéscombot vagy -lapockát, ma már legtöbb helyen akciósan is csak ezer forint fölött juthatunk hozzá.
– Sok üzletekben nem túl elfogadható az ár, egyáltalán nem vagyok megelégedve azzal, amennyiért sok helyen árulják – hangoztatta Dimó Józsefné, akivel a szolnoki vásárcsarnokban működő Székely húsboltban akadtunk össze. – Sok helyen már észre sem vehető az áfacsökkentés, sőt, még magasabb is az ár, mint azelőtt!

– Várható volt, hogy nem lesz tartósan olcsóbb a sertéshús, csak ideig-óráig – vélekedett Pataki László tiszasülyi sertéstartó. – A termelői ár lecsökkent, tavaszában még kétszáznyolcvan-kétszázkilencven forintba került kilója, most viszont körülbelül négyszáz forint. Így nem csoda, hogy a hús is ezerhárom-ezernégyszáz forintba kerül, csak akciósan lehet megkapni kilencszázért. Hizlalni nem érdemes úgy, ha két-háromszáz forintért veszik át kilónként, akkor inkább eladja az ember, mint hogy három-négy hónapig etesse, hiszen a takarmány nem lett olcsóbb és így csak veszteséget hoz. Ha négyszázért tudjuk adni, akkor talán behozza, amit ráfordítunk, de négyszázhúsz-négyszázötven forintnál számolhatunk csak egy kis haszonnal – mutatott rá.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Dimó Józsefné a szolnoki Székelyhús mintaboltjában választott húst Tóbiás Ferenc boltvezetőtől FOTÓ: Fodor Orsolya
[/caption]

Pataki László arra is felhívta a figyelmet, hogy a térségben már egyre kevesebben hizlalnak malacot, mivel Tiszasülyön például még azzal is számolni kell, hogy a legközelebbi felvásárló is harminc kilométerre található Jászapátin, ami plusz kiadást jelent, hiszen ha megegyeznek egy vágóhíddal, saját költségükön kell gondoskodni az állatok odaszállításáról.
– Az áfacsökkentés után még azt hittük, hogy „most megválthatjuk a világot” – árulta el a vágóhíddal, feldolgozó üzemmel és húsbolttal is rendelkező rákóczifalvai Szabados Hús Kft ügyvezetője, Szabados Károly.
– Nagyon beindult a vágás, januárban még nyolcszáz állatot is vágtunk, mondtam is akkor a dolgozóknak, hogy ha így megy, rekord évet zárhatunk. De aztán fokozatosan visszaesett a forgalom, most öt-hatszáz sertést vágunk. Év elején valamiért lecsökkent az élőállat ára kétszázhatvan-kétszáznyolcvan forintra kilogrammonként, nem tudjuk, ezt mi okozta, de ennyiért nem éri meg sertést tartani.

– Az árak emelkedésével a húsbolt forgalma is csökkent, mindig észre lehet venni, hogy hó vége vagy eleje van. Most a nyári időszakban sok üzemi konyha is leállt, ami szintén észrevehető a forgalmon. A multik most is akcióznak, de azokkal az árakkal mi nem tudunk versenyezni. De az is tudott dolog, hogy még mindig vannak olyan cégek, melyek külföldről hoznak be olcsón lefóliázott előhűtött húst, a vásárlót pedig sokszor a minőség sem érdekli már, csak az, hogy minél olcsóbb legyen az áru.

A boltok is drágábban szereznek be

– Hat hét alatt százhúsz forinttal emelkedett a félsertés ára, ez okozta a tapasztalható árrobbanást – mutatott rá Tóbiás Ferenc, a Székelyhús mintabolt vezetője. – Jelenleg kilónkénti nettó nyolcszáz forintos áron lehet beszerezni a csontos lehúzott sertést. Rákérdeztek már az okokra a vásárlóink is. A keresleten is meglátszik a magasabb ár, hó elején, mikor megkapják a fizetést, a nyugdíjat, akkor fogy az áru, de hó végén már sokan nem tudják megvenni a húst. De egyelőre úgy néz ki, stagnálnak az árak, csak az akciók idején várható, hogy olcsóbb lesz a sertéshús a boltokban. Kevesen is tartanak állatot Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!