Közélet

2016.09.29. 12:42

Az autóreklámos cég ügyében döntöttek

Sokan emlékezhetnek arra az esetre, amikor egy cég autókra helyezett reklámmatricákért cserébe, a tervezett reklámbevételekből akarta fizetni a tulajdonosoknak a gépjárművek törlesztőrészletét. Az ügy később bíróságra került, ítélet is született a minap a Fővárosi Ítélőtáblán. Megyénkben is sok érintett figyelte a fejleményeket.

Molnár G. Attila

Több ponton is megváltoztatta az ügyben korábban meghozott ítéletet kedden a Fővárosi Ítélőtábla. A bíróságon zajló fejleményeket megyénkből is bizonyára sokan figyelemmel kísérték, hiszen térségünkben is volt érintettje a történteknek, akik be is fizették a száznyolcvanezer forintos regisztrációs díjat.

Először 2007 februárjának végén keresték fel megyebeli panaszosok honlapunkat azzal, hogy az érintett cég levélben tájékoztatta őket arról, hogy a következő havi részletek kifizetésében csúszás várható. De az általános vélekedés alapján akkor még kevesen gondolták, hogy bármi gond lehet a jövőben. Két hónappal később viszont szerkesztőségünknek már arról számolt be a vállalkozás szolnoki kirendeltségének vezetője, hogy időnként felkeresik őket ingerültebb ügyfelek, ami miatt már az is felmerült, hogy esetleg biztonsági őrökkel vigyáztatnák az irodát. Áprilisban elhangzott, hogy három hónapra ugyan felfüggesztették a kifizetéseket, de júniustól már ismét fizetnek.

– Egyelőre vihar előtti csend honol a cég háza táján – fogalmazott viszont már 2007 május elején a vállalkozás szolnoki irodájának vezetője honlapunk kérdésére.
– Még nem tudjuk, megtarthatjuk-e a júniusi szemlét és ezt követően a központ átutalja-e partnereink májusi járandóságát.
A vezető ugyanakkor leszögezte, annyi bizonyos, hogy a szolnoki iroda működik. Azaz a telephelyek és az apparátus fenntartását jelenleg is képes finanszírozni a kft. Annak ellenére, hogy Szolnokról biztosan nincs bevétele.
Nem sokkal később azután azt közölte a rendőrség, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalból vizsgálta, hogy a mintegy 8000 autós ügyféllel rendelkező vállalkozás ügyében történt-e bűncselekmény, és a beszerzett információk alapján döntöttek a nyomozás elrendeléséről. A nyomozásba igazságügyi könyvszakértőt is be fognak vonni, közölték akkor.

Innentől némileg gyorsultak az események, miután szóvivőjük azt közölte, pertársaságot alakítanak azok, akiknek jelentős összeggel tartoznak a gépkocsin elhelyezett reklámért havonkénti juttatást ígérő, autóreklámmal foglalkozó cégek. Októberben pedig már arról érkezett hír, hogy kártérítési pert indított az érintett cég ellen több mint száz károsult, amiért az autóreklámmal foglalkozó vállalkozás február óta nem fizet. A keresetlevelet – amelyben a felperesek azt szeretnék elérni, hogy a cég fizesse vissza a befizetett díjakat, valamint kapják meg a megígért havi összeget, késedelmi kamattal együtt – a Fővárosi Bíróságra nyújtották be.
Később azután az ügy bíróságra is került, a Fővárosi Ítélőtábla éppen kedden mondta ki ítéletét.

Több ponton változott az ítélet

Nyolc évre súlyosbította az ügy elsőrendű vádlottjának, az érintett cég ügyvezető igazgatójának a szabadságvesztését kedden a Fővárosi Ítélőtábla. A Fővárosi Ítélőtábla a csalás és más bűncselekmények miatt az elsőrendű vádlott és a társai ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék 2015. június 29-én kihirdetett ítéletét megváltoztatta, az elsőrendű vádlott a terhére rótt csalás bűntettből 1591 rendbeli csalás vétségéből 13 rendbelit követett el társtettesként. A másodrendű vádlottat 49 rendbeli társtettesként elkövetett csalás bűntette és 2 rendbeli társtettesként elkövetett csalás vétsége vád alól felmentette. Az első és másodrendű vádlott esetében a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiuma az első fokú bíróság vagyonelkobzással kapcsolatos rendelkezését hatályon kívül helyezte, és az első fokú bíróságot különleges eljárás lefolytatására utasította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!