Közélet

2016.09.25. 15:23

Éjjel egészen más arcát mutatja a Campus

Ezúttal is sokféle programra várják a Kutatók Éjszakáján a látogatókat Szolnokon, a Pallasz Athéné Egyetem Gazdálkodási Karán szeptember 30-án.

M. G. A.

– Ezeknek a programoknak mindig megvan a maguk varázsa – mondja dr. Szabó Attila főiskolai docens, aki már 2012 óta szervezi a Kutatók Éjszakáját, kezdetben a Szolnoki Főiskolán, idén először pedig az összeolvadás és névváltás után a Pallasz Athéné Egyetem Gazdálkodási Karán. – A program hivatalosan este hattól kilencig tart, de még mindig tovább „tartottunk nyitva”, mert akkora volt az érdeklődés. Nekünk magunknak is érdekes olyan sokáig bent lenni, ugyanis miután beesteledett, egészen másféle arcát mutatja a Campus.

A helikopterbázis szimulátora mindig a legnépszerűbb programnak számít, várhatóan idén is nagy népszerűségnek örvend majd, tudjuk meg dr. Szabó Attilától. Hozzájuk tavaly is éjjel fél tizenegyig jöttek az érdeklődők. De sok más program is kínált érdekességet. Valamennyi jelenlévő számára érdekes jelenség volt tavaly, amikor a Tisza Táncegyüttes és a szolnoki Free Feelings Hip-Hop Tánccsoport mintegy kihívta egymást. Azaz mindkét félnek kötelező volt előadni valamit a másik stílusában.
– Volt már ilyen produkció korábban is, megint szervezünk egy olyat, amikor egy darabot rendhagyó módon mutatunk be – folytatja a docens. – Most Az Angyalok nem sírnak című produkciót vetítjük le, a közönségnek pedig lehetősége lesz kérdezni az alkotóktól, interaktív módon, akár menet közben is. Jelen lesz Kiss József, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti vezetője, a darab szerzője és rendezője, valamint néhány szereplője is.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az előző években volt úgy, hogy az utolsó érdeklődők fél tizenegykor hagyták ott a Kutatók Éjszakáját FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

A szervezők a korábbi esztendőkben azt tapasztalták, hogy a látogatók többségét a családosok teszik ki. Többnyire három-tíz éve közötti gyermekekkel jönnek, s leginkább a foglalkoztatókat keresik. A szülők pedig bejönnek más-más programokra is, meg-meghallgatják, mi hangzik el. Így az intézményben törekednek arra, hogy az ismeretterjesztést érdekes módon kombinálják a gyermekprogramokkal is. S hogy mivel készülnek idén? Nos, idén a szakmai fókusz az idegenforgalmon lesz, több előadás is elhangzik majd Szolnok és a megye turizmusáról. A kulturális programok között szerepel táncbemutató és táncház, de gyöngyfűzésre, varrásra, könyvjelző készítésre és fonási technikák elsajátítására várják a látogatókat, s lesznek kísérletek is. A jelenlévő, bemutatkozó személyek és szervezetek szimulátorokkal, mini kiállítással is kedveskednek, a rendőrség pedig eszközöket és hatástalanított fegyvereket is bemutat. A csapvíz csapolását is megismerhetjük, ahogyan drónokat és búvár eszközöket is megszemlélhetnek majd a látogatók. De drónok is megfigyelhetők lesznek, de mentőkutya simogató is változatosabbá teszi az idei programokat.

Évtizedes programról van szó

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett ismeretterjesztő fesztivál, amelyet 2005 óta minden év szeptemberének negyedik péntekjén rendeznek meg. Felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, kutatócsoportok, laboratóriumok, egyes intézmények, szervezetek kínálnak tudományos, ismeretterjesztő, ugyanakkor szórakoztató programokat a rendezvény keretében. A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat az az évek során olyan népszerűségre tett szert országszerte, hogy sok új intézmény, szervezet csatlakozik évről évre az Éjszakához programokkal.

M. G. A. Évtizedes programról van szó A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett ismeretterjesztő fesztivál, amelyet 2005 óta minden év szeptemberének negyedik péntekjén rendeznek meg. Felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, kutatócsoportok, laboratóriumok, egyes intézmények, szervezetek kínálnak tudományos, ismeretterjesztő, ugyanakkor szórakoztató programokat a rendezvény keretében. A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat az az évek során olyan népszerűségre tett szert országszerte, hogy sok új intézmény, szervezet csatlakozik évről évre az Éjszakához programokkal. Az előző években volt úgy, hogy az utolsó érdeklődők fél tizenegykor hagyták ott a Kutatók Éjszakáját FOTÓ: Mészáros János -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!