Közélet

2016.09.08. 12:20

Ha a 4. emelet felett lakik, ellenőrzésekre számíthat!

Valamennyi középmagas és magas lakóépületet ellenőriz a katasztrófavédelem Szolnokon október közepéig.

Szoljon.hu

476127764

Fotó: Sergej Borzov

Ez azt jelenti, hogy a négyemeletes épületeknél magasabb társasházak szabályos működése kerül górcső alá. A Szolnoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai mintegy 140 épületet keresnek fel személyesen, hogy bejárják, és tűzvédelmi szempontokból átvizsgálják az épületeket. A hatósági munkatársak szeptember elejétől folyamatosan ellenőriznek, naponta négy-öt társasházat vizsgálnak át. A csekklistán többek közt a tűzoltási felvonulási területek szabadon tartása, a menekülési útvonalak, a tárolási körülmények, a hő- és füstelvezető rendszerek működése is szerepel.

Olenyik András tű. őrnagy, hatósági osztályvezető tájékoztatása szerint kifejezetten pozitív elmozdulás tapasztalható a 2012-es állapotokhoz képest, amikor több alkalommal is sor került tűzvédelmi bírság kiszabására, főképp a menekülési útvonalak eltorlaszolása, beépítése, vagy leszűkítése miatt. Ezen kívül jellemzően a raktározási, tárolási körülmények okoztak problémát.

A tapasztalatok szerint továbbra is gondot jelent a szeméttározó helyiségek raktárként hasznosítása, több helyen zsúfolásig tömve vannak éghető anyagokkal, kidobott bútorokkal, építőanyaggal és felhalmozott szeméttel. (Ez az utóbbi években tüzet okozott néhány társasházban, például a Jubileum téren, a Bajcsy-Zsilinszky utcában, és a Széchenyi lakótelepen is be kellett avatkozniuk a tűzoltóknak.)

Jellemző a hő- és füstelvezető nyílászárók meghibásodása is, ezek a hetvenes években épült épületeknél jórészt elavultak, emiatt használhatatlanná váltak. A lakóközösségek gyakran figyelmen kívül hagyják azt az előírást is, amely alapján a központi szellőző rendszereket 3 évente ki kell tisztíttatni. Az elmúlt években több olyan tragikus tűzeset is történt az országban, ahol a társasházak konyhai vagy fürdőszobai szellőzőjében lerakódott szennyeződések miatt terjedt át más lakásokra a tűz.
A hatósági munkatársak elmondták, a pár napja tartó ellenőrzés során több figyelemfelhívást is megfogalmaztak már, ezeket a házakat újból átvizsgálják.

Egyelőre sehol nem találtak olyan kihágást vagy mulasztást, ami miatt bírságolniuk kellett volna, az épületek lakói fegyelmezettek, tudomásul veszik az előírásokat, és egymás között is betartatják azokat. Az elmúlt években azokban akadt példa bírságolásra is. A bírság egyébként pár tízezer forinttól akár milliós tétel is lehet, ilyen nagy összeg kiszabására még nem volt példa Szolnokon.

Érdekesség:

A szolnoki kirendeltség hatósági munkatársai legutóbb Szolnok Napján rendeztek be egy füstsátrat úgy, hogy abban dobozok, szőnyegek, bútorok, egyéb tárgyak akadályozták a mozgást. Azoknak, akik vállalták, hogy maszkban bemennek a sátorba, azzal is szembesülniük kellett, hogy a füstben, ahol semmit sem láttak, a legkülönfélébb akadályokba is beleütköztek. Mindez jól modellezte azt, hogy milyen körülményekkel szembesülnek a valóságban a füstből menekülők, érezhették hogyan veszítik el tájékozódási képességüket pusztán attól, hogy a látási viszonyok a nullára csökkennek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!