Közélet

2016.09.20. 14:10

Hungarikummá válhat a fonott körperec

A helyiek elindították a hosszú-hosszú, hungarikummá nyilvánítási folyamatot. Ehhez különböző kutatásokat végeztek, hogy bebizonyítsák, a tészta valóban mezőtúri, azaz tényleg helyi specialitás.

J. ZS.

Hungarikummá válhat a mezőtúri édes font körperec.
– A kutatásaink abból a célból is indultak, hogy kiderítsük, melyek azok az ételek, főleg édességek, melyek gasztronómiai hagyományainknak megfelelőek, egészségesek és kedvvel fogyasztják a gyerekek – mesélte Pappné Juhász Emília, a Mezőtúri Intézményellátó Kft. vezetője, háziasszony, akinek feladatkörébe tartozik a közétkeztetés koordinálása, reformálása.
– Azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek nagy kedvence a körperec, amit rendszeresen sütünk és teszünk a tányérjukra. És ezzel nincs is semmi gond, hiszen e finomság a „miénk”, legyünk büszkék rá! Elhatároztuk, megpróbáljuk hungarikummá is nyilváníttatni az édes font körperecünket, ismerje meg ezt ország-világ! – teszi hozzá Emília.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Nemcsak finom, csinos is az édesperec – állítja Pappné Juhász Emília FOTÓ: Joó Zsuzsa
[/caption]

Az, hogy egy étel hungarikum legyen, hónapok, évek kérdése. Ismeretes, nemzeti értékeinket a Magyar Értéktár, a Hungarikumok Gyűjteménye tartja nyilván. Most már bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy szellemi és kulturális javaink, szokásaink, jelképeink és egyedi termékeink közül valamelyik bekerüljön az alulról felfelé építkező Magyar Értéktárba. Az egyes értékek értéktárakba való felvétele települési, megyei, országos vagy külhoni szinten javasolható. Helyi kezdeményezésre, az önkormányzatok döntése alapján jönnek létre a települési, a tájegységi és a megyei értéktárak, amelyek a helyi szintű nemzeti értékeket tartalmazzák. Az ágazati értéktárakat az egyes hatáskörrel rendelkező minisztériumok állítják össze.

A helyi és ágazati értéktárakban, továbbá a külhoni magyarság értéktárában szereplő, valamint az országos jelentőségű nemzeti értékek közül a Hungarikum Bizottság választja ki, hogy mi kerüljön a Magyar Értéktárba és ők döntenek arról is, mi lesz végül hungarikum.
– Mi egyelőre még a folyamat kezdetén vagyunk: sikerült elérni, hogy perecünk bekerüljön a Városi Értéktárba. Ezek után a Megyei Értéktár következik – magyarázza Pappné Juhász Emília.
A recept után érdeklődve azt a választ kapjuk, szeretnék ezt titokban tartani. És hogy tovább bonyolódjon az ügy: a mezőtúriak szerint az, hogy milyen lesz a perec íze és állaga, attól is függ, ki gyúrja a tésztát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!