Közélet

2016.09.10. 10:00

Megújul a magyar honvédségi ruhatár

A Magyar Honvédség tatai alakulatánál mutatták be a nyilvánosságnak a készülő új katonai gyakorló egyenruhát a közelmúltban.

M. G.

Valójában ruházati rendszerről van szó, mert teljes egészében megújul a gyakorló egyenruha mellett a málhafelszerelés is, ami a katonák személyi eszközeinek ergonomikus szállítását teszi lehetővé.
Az új egyenruhát jelenleg próbavizsgákon tesztelik, most éppen az aktuális missziók személyzete műveleti területen használja és véleményezi. Az új katonai mundért – amely hamarosan a szolnoki alakulatok viselete is lesz – Vágó Bálint szakújságíró „szakértette” lapunk számára.

Az új 15M jelzésű egyenruhával új terepszínt is bevezetnek és modernebb lesz az öltözet szabása. A régi 90M, négyszín nyomású (közkeletű nevén „boci”) rejtőszínt sok kritika érte, mert alapvetően túl sötétre sikerült és ezáltal terepen inkább kiemelte a viselőjét, semmint elrejtette volna. Az anyagutánpótlással és anyagminőséggel is voltak problémák, ezért néha nagyon különböző színárnyalatú ruhák láthatók, ami nem tett jót a katonák egységes megjelenésének. Az új rejtőszín jóval világosabb és főleg a jelenleg frekventált missziós helyszínekre látszik ideálisnak. Még meg kell várni a részletes tapasztalatokat, például erdei terepen, de az eddigiek szerint idehaza is jól használható lehet, a tavasz végi kizöldülést és a havas időszakot kivéve – vagyis az év legalább háromnegyedében.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Új ruházatot kapnak a katonák FOTÓ: Dévényi Veronika
[/caption]

Mindig mindenhova jó rejtőszínt alkotni képtelenség, a Magyar Honvédség viszont pénzügyi okokból nem tud többfajta rejtőszínt rendszeresíteni (ez dupla kiadást jelentene). A régi egyenruha szabása már a rendszeresítés idején sem volt jónak mondható, alig változott a ’60-as évek óta. Most végre törlesztettek ezen a téren sok régi adósságot. Így például az új zubbony nadrágon kívül hordható, a zsebek döntöttek lesznek, ami azt segíti, hogy könnyebben hozzáférjenek a katonák akkor is, ha az egyik kezükben például töltött lőfegyvert tartanak.

Még a „boci” mintával, de már az új szabással is készülnek egyenruhák a raktáron lévő anyagkészlet kikoptatása céljából. Vagy másik példa: izzadságelvezető aláöltözetet vezetnek be a régi pamutpóló helyett. A málhafelszerelés darabjairól egyelőre még keveset lehet tudni, a színe barna lesz és végre elfelejthetjük a katonák generációi által szidott műbőr tártáskákat.
A HM szerint 3 éven belül akarják a teljes egyenruhacserét végrehajtani, tehát hamarosan a szolnoki katonák is meg fogják kapni új egyenruháikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!