Közélet

2016.09.10. 08:30

Nyelvvizsga nélkül nincs diploma

Országosan a diplomamentésre jelentkezők mintegy felének sikerült idáig a diplomamentés, a Pallasz Athéné Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karán is jó néhány hallgató a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehette még át a diplomáját. Igaz, idejük még bőven van rá.

Molnár G. Attila

– Mi még úgy kaphattuk meg a felsőfokú tanulmányaink eredményes befejezését igazoló oklevelet, hogy nem kellett nyelvvizsga-bizonyítványt bemutatnunk – emlékezik vissza a szolnoki Kovács Gábor. Aki viszont nyomban hozzáteszi, hogy ennek persze megvan a maga oka. Lévén, hogy ő negyvenegy esztendős, s még 2000-ben szerezte meg a diplomáját Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Pontosabban a diplomáján már a Szegedi Tudományegyetem neve szerepelt az intézményi átalakulások nyomán.
– Történelem szakosként az első két évben latint tanultunk, majd később következett az angol. A tanév végén szóban és írásban is számot kellett adnunk tudásunkról, de a kikérdezés mélysége persze nem volt összehasonlítható a mai nyelvvizsgák követelményeivel.

Nos, ilyen módon ma már biztosan senki nem juthat diplomához. Aki át szeretné azt venni, annak bizony igazolnia kell az előírt szintű nyelvtudást. Ami sok esetben okoz gondot, hiszen a hallgatók egy jelentős részének épp ezért nincs meg a diplomája, s adott esetben a tanulmányok befejezését követően még évekig nem is lesz meg.
A jelenség térségünkben is problémát jelent. A Pallasz Athéné Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karán ugyanis a záróvizsgát tett, de diplomát nem szerző hallgatók száma jelenleg 953. Ez a szám 2006 óta „halmozódott” fel, s az összes, az akkor még Szolnoki Főiskola néven működő intézmény hallgatóinak nagyjából harminc százalékát jelenti. Ez egyébként magasabb szám, mint az egyetem egyéb karain, aminek oka elsősorban az, hogy a szolnoki képzések közül többnek a feltétele a szakmai nyelvvizsga.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] FOTÓ: Thinkstock
[/caption]

Dr. Brindza Attila, az egyetem oktatási igazgatója elmondta, hogy a nyelvvizsga-­követelményeket nem a felsőoktatási intézmény, hanem a szak képzési és képesítési követelményei (kkk) írják elő. A legtöbb alapdiplomás szakon ez komplex középfok. Az egyetemen a gazdálkodási és a vendéglátással kapcsolatos szakokon B2 (középfokú) szaknyelvi vizsgát kell tenni, amelyet egy felsőfokú (C1) komplex (írásbeli és szóbeli) általános nyelvvizsga válthat ki. Mint az oktatási igazgatótól megtudtuk, az egyetemen minden nyelvvizsgát elfogadnak, ám a GAMF Karon a lovárit és az eszperantót nem. E tekintetben egyébként mindig a szak képzési és képesítési követelményeit kell alapul venni, ha abban élő idegen nyelv vagy modern idegen nyelv szerepel, akkor nem lehet a latint és az eszperantót elfogadni.

Arra is van megoldás, ha valakinek külföldön szerzett nyelvvizsgája van, ami Magyarországon nem akkreditált. Ebben az esetben ugyanis kérheti a Nyelvvizsga Akkreditáló Központot, hogy állapítsák meg, milyen nyelvvizsgával azonos az értéke.
A diplomamentésen gondolkodóknak fontos információ, hogy nincs időbeli korlátja annak, hogy meddig szerezhető meg a diplomához szükséges nyelvvizsga, azaz a tanulmányok tényleges befejezését követően hosszabb időszak is eltelhet addig.

A szolnoki hallgatóknak is hozzáférhetőek

A szolnoki karon tanulóknak az egyetem többi hallgatójához hasonlóan hozzáférhetőek az intézményben a nyelvtanulási lehetőségek. Az angol, német, francia és olasz nyelvet akkreditáltatták és többet is indítanánk, ha lenne elég jelentkező. Angol és német nyelvekből három, franciából két szinten lehet tanulmányokat folytatni. A hallgatók számos kurzuson vehetnek fel idegen nyelven tartott szakórákat. Ezeket felajánlják a hozzájuk érkező spanyol, német, francia ír vagy más nemzetiségű hallgatóknak is. A magyar és külföldi vegyes hallgatóság nagy segítség lehet a hallgatóknak, hiszen folyamatosan célnyelven kommunikálnak. A hallgatóknak egyébként lehetőségük van három hónapot (esetleg többet) az egyetem valamelyik külföldi partner-intézményében tanulni vagy az intézmény gyakorlóhelyein külföldön teljesíteni a gyakorlatot. Az Egyetem külföldi hallgatói és néha oktatói mellé is lehet jelentkezni segítőnek, azaz a várost bemutatni, az eligazodást segíteni. Vagyis vannak órarendbe illeszthető és egyéb nyelvtanulási lehetőségek. Ha 10 hallgató összeáll és kitalál egy jó programot, csaknem mindig tudja támogatni az Idegennyelvi Tanszék.

Molnár G. Attila A szolnoki hallgatóknak is hozzáférhetőek A szolnoki karon tanulóknak az egyetem többi hallgatójához hasonlóan hozzáférhetőek az intézményben a nyelvtanulási lehetőségek. Az angol, német, francia és olasz nyelvet akkreditáltatták és többet is indítanánk, ha lenne elég jelentkező. Angol és német nyelvekből három, franciából két szinten lehet tanulmányokat folytatni. A hallgatók számos kurzuson vehetnek fel idegen nyelven tartott szakórákat. Ezeket felajánlják a hozzájuk érkező spanyol, német, francia ír vagy más nemzetiségű hallgatóknak is. A magyar és külföldi vegyes hallgatóság nagy segítség lehet a hallgatóknak, hiszen folyamatosan célnyelven kommunikálnak. A hallgatóknak egyébként lehetőségük van három hónapot (esetleg többet) az egyetem valamelyik külföldi partner-intézményében tanulni vagy az intézmény gyakorlóhelyein külföldön teljesíteni a gyakorlatot. Az Egyetem külföldi hallgatói és néha oktatói mellé is lehet jelentkezni segítőnek, azaz a várost bemutatni, az eligazodást segíteni. Vagyis vannak órarendbe illeszthető és egyéb nyelvtanulási lehetőségek. Ha 10 hallgató összeáll és kitalál egy jó programot, csaknem mindig tudja támogatni az Idegennyelvi Tanszék. FOTÓ: Thinkstock -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!